Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Militanti vystrelili z pásma Gazy tri rakety, Izrael odpovedal náletmi

Na snímke sú rakety vystrelené z pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Dve rakety z pásma Gazy, ktoré dopadli na otvorené priestranstvá, nespôsobili žiadne zranenia ani škody na majetku. Prichádzajúce strely rozozvučali sirény na juhu krajiny.

Jeruzalem 5. júla (TASR) - Militanti z palestínskeho pásma Gazy vystrelili v nedeľu na územie južného Izraela tri rakety. Izrael odpovedal náletmi na zariadenia islamistického hnutia Hamas, informovali agentúry TASS a AP.

Dve rakety z pásma Gazy, ktoré dopadli na otvorené priestranstvá, nespôsobili žiadne zranenia ani škody na majetku. Prichádzajúce strely rozozvučali sirény na juhu krajiny.

Tretiu raketu izraelská armáda údajne zachytila a zneškodnila.

"V odpovedi na tri rakety vypálené na Izrael podniklo naše letectvo nálety na podzemné zariadenia Hamasu v pásme Gazy. Berieme Hamas na zodpovednosť," uvádza vyhlásenie izraelskej armády.

Hamas nedávno varovalo, že plánovaná izraelská anexia častí okupovaného západného brehu rieky Jordán predstavuje "vyhlásenie vojny".

Izrael, ktorý považuje údolie Jordánu za nevyhnutné pre svoju bezpečnosť, mal pôvodne po 1. júli v úmysle podniknúť kroky na jeho zabratie spolu so židovskými osadami už existujúcimi na Západnom brehu. K anexii zatiaľ nedošlo, keďže podľa izraelského ministra pre regionálnu spoluprácu Ofira Akunisa izraelskí vládni úradníci stále konzultujú posledné detaily plánu so svojimi americkými partnermi.

Hamas, ktorý kontroluje pásmo Gazy, Európska únia i Spojené štáty zaraďujú medzi teroristické organizácie. Izrael a Hamas viedli od roku 2008 medzi sebou už tri vojny.