Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Militanti z aš-Šabábu zaútočili na hotel somálskej metropole

Somálsky vojak, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hotel Villa Rose sa nachádza v stráženej oblasti somálskeho hlavného. Svedkovia uviedli, že najprv počuli mohutné výbuchy, po ktorých nasledovala streľba.

Mogadišo 28. novembra (TASR) — Militanti zo skupiny aš-Šabáb zaútočili v nedeľu v somálskom hlavnom meste Mogadišo na hotel Villa Rose nachádzajúci sa neďaleko prezidentského paláca, v ktorom je reštaurácia navštevovaná vládnymi a bezpečnostnými predstaviteľmi. TASR prevzala správu z agentúr AP a AFP.

Podľa AP islamisti informovali o útoku prostredníctvom svojej rozhlasovej stanice.

Útok potvrdil aj hovorca polície Sadik Dudishe, podľa ktorého sa bezpečnostné sily snažia útočníkov zlikvidovať. Dodal, že z hotela sa podarilo evakuovať mnoho civilistov a úradníkov.

Hotel Villa Rose sa nachádza v stráženej oblasti somálskeho hlavného. Svedkovia uviedli, že najprv počuli mohutné výbuchy, po ktorých nasledovala streľba. O prípadných obetiach útoku zatiaľ nie je nič známe.

Militantná skupina aš-Šabáb napojená na teroristickú sieť al-Káida sa už 15 rokov snaží zvrhnúť somálsku vládu, podporovanú mierovými jednotkami Africkej únie. Vykonala zrejme aj dva bombové útoky na rušnej križovatke v Mogadiše, pri ktorých 29. októbra zahynulo najmenej 120 ľudí a vyše 300 utrpelo zranenia. AP poznamenáva, že aš-Šabáb sa zvyčajne nehlási k zodpovednosti za útoky s vysokým počtu civilných obetí.

Najnovší útok sa stal počas ofenzívy somálskej vlády proti aš-Šabábu, ktorý stále kontroluje veľké časti stredného a južného Somálska. Bojovníci lojálni militantom na ňu reagovali zabitím klanových vodcov, ktorí ofenzívu podporujú, a útokmi na verejné miesta navštevované najmä vládnymi úradníkmi.