Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Militanti z aš-Šabábu zaútočili v Somálsku na vojenskú základňu USA

Na archívnej fotografii ozbrojení členovia militantnej skupiny aš-Šabáb. Foto: TASR/AP

Nemenovaný predstaviteľ uviedol, že k útoku na základňu Beledogle na juhu Somálska došlo potom, čo sa pred vstupom do objektu vo vozidle naloženom výbušninami odpálil samovražedný atentátnik.

Mogadišo 30. septembra (TASR) - Militanti z extrémistickej organizácie aš-Šabáb zaútočili v pondelok v Somálsku na americkú základňu využívanú na uskutočňovanie útokov bezpilotnými lietadlami. Informovala o tom agentúra AP.

Nemenovaný somálsky predstaviteľ uviedol, že k útoku na základňu Beledogle na juhu Somálska došlo potom, čo sa pred vstupom do objektu vo vozidle naloženom výbušninami odpálil samovražedný atentátnik.

Po výbuchu na základňu využívanú na štarty dronov a výcvik somálskych bezpečnostných síl zaútočili ozbrojenci z aš-Šabábu, ktorý sa k zodpovednosti za prepad vzápätí prihlásil.

Podľa správ v miestnych médiách sa v pondelok uskutočnil aj druhý útok, ku ktorému došlo v somálskej metropole Mogadišo. Jeho terčom sa údajne stali príslušníci medzinárodných mierových síl.

Somálsko sa od začiatku občianskej vojny v roku 1991 nachádza v chaose a hlbokom politickom rozvrate, z ktorých sa krajina dostáva len postupne. Aš-Šabáb presadzuje v Somálsku radikálny výklad islamského práva šaría a často pácha aj samovražedné útoky.