Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Militanti z pásma Gazy druhý večer po sebe odpálili rakety na Izrael

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Raketové útoky prišli po zrážkach medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou v Jeruzaleme z uplynulých dní

Jeruzalem 25. apríla (TASR) - Palestínski militanti z pásma Gazy v sobotu už druhý večer po sebe vystrelili viacero rakiet na Izrael, ktorý znova reagoval vzdušnými útokmi v palestínskom pásme. Ide o najhoršiu eskaláciu napätia v oblasti v poslednom období, informovala agentúra DPA.

Izraelská armáda oznámila, že od piatka večera jej mobilný systém protivzdušnej obrany Železná kupola zachytil niekoľko desiatok rakiet odpálených z pobrežného palestínskeho územia. Izraelské sily v odvete útočili na pozície radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, ktoré v pásme vládne.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu konzultoval situáciu s ministrom obrany a ďalšími bezpečnostnými predstaviteľmi a následne vyhlásil, aby sa armáda pripravila na "akýkoľvek scenár" v pásme Gazy.

Raketové útoky prišli po zrážkach medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou v Jeruzaleme z uplynulých dní. Potýčky, ktoré sa odohrávajú počas každodenných protestov proti obmedzeniam zavedeným počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, pokračovali aj v sobotu večer. Polícia hlásila zranenia najmenej štyroch svojich príslušníkov a šiestich protestujúcich, uviedla agentúra AP.