Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Militanti z pásma Gazy vypálili štyri rakety smerom na Izrael

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za raketové útoky je podľa správ miestnych médií zodpovedná militantná skupina Palestínsky islamský džihád. Tá je aktívna najmä v pásme Gazy, pripomína DPA.

Tel Aviv 4. novembra (TASR) - Militanti z pásma Gazy vo štvrtok vypálili štyri rakety smerom na Izrael. Išlo o prvý takýto útok od trojdňového konfliktu medzi Izraelom a militantnou skupinou Palestínsky islamský džihád na začiatku augusta. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia izraelskej armády.

Jednu z rakiet podľa armády zachytil izraelský systém protiraketovej obrany Iron Dome (Železná kupola). Ďalšie tri rakety vybuchli pri pobreží. Vo viacerých mestách na juhu Izraela zazneli sirény oznamujúce letecký poplach.

Za raketové útoky je podľa správ miestnych médií zodpovedná militantná skupina Palestínsky islamský džihád. Tá je aktívna najmä v pásme Gazy, pripomína DPA.

Vo štvrtok prišiel počas zásahu izraelskej armády na okupovanom Západnom brehu Jordánu jeden z vedúcich členov brigády al-Kuds, ozbrojené krídlo organizácie Palestínsky islamský džihád.

Izraelská armáda spustila začiatkom augusta rozsiahlu operáciu voči tejto organizácii. Palestínski militanti následne vypálili na územie Izraela viac než 1000 rakiet. Po troch dňoch sa obe strany dohodli na prímerí.

V Izraeli sa v utorok 1. novembra konali parlamentné voľby, v ktorých zvíťazil blok pravicových a náboženských strán pod vedením bývalého premiéra Benjamina Netanjahua, pripomína DPA.