Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman vymenoval 19 nových generálov

Na archívnej snímke z 20. októbra 2017 český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Prezident tiež ocenil spoluprácu armády, policajtov a hasičov pri udalostiach, ktoré Česko zasiahli v uplynulých rokoch.

Praha 9. mája (TASR) - Český prezident Miloš Zeman pri príležitosti Dňa víťazstva vymenoval v nedeľu na Pražskom hrade 19 nových generálov z radov armády, polície, hasičov, väzenskej služby a tajných služieb.

Podľa očakávania však opäť nevymenoval do tejto hodnosti riaditeľa Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku. Vláda s návrhom neuspela už siedmykrát.

Zeman má proti Koudelkovi aj BIS výhrady dlhodobo. Pred týždňom uviedol, že dôvody svojho rozhodnutia oznámil premiérovi Petrovi Fialovi za prítomnosti niekoľkých ľudí z bezpečnostných zložiek, píšu české médiá.

Zeman generálom pogratuloval a uviedol, že si dôkladne preštudoval ich životopisy. "Chcem vyjadriť obdiv a úctu k vašim životným príbehom," vyhlásil. Mnohí podľa neho slúžili v Afganistane, mnohí prešli neľahkou kariérou.

Prezident tiež ocenil spoluprácu armády, policajtov a hasičov pri udalostiach, ktoré Česko zasiahli v uplynulých rokoch. Spomenul napríklad covidovú pandémiu či tornádo na južnej Morave.