Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mimoriadna schôdza parlamentu o koronavíruse bude bez Fideszu

Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostred). Foto: TASR/AP

Podľa vládnej strany opozícia svojím postupom uráža zdravotníkov a nereaguje pritom na ťažkosti Bruselu v otázke obstarávania vakcín proti SARS-CoV-2.

Budapešť 1. februára (TASR) - Maďarská vládna strana Fidesz sa nezúčastní na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorú na pondelok zvolali opozičné strany s cieľom vyhodnotiť epidemiologické opatrenia vlády, ktoré sú podľa nich nedostatočné.

Parlamentné frakcie strán Jobbik, Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Demokratickej koalície (DK), ochranárskej LMP a Dialógu (Párbeszéd), ako aj mimoparlamentná strana Momentum, minulý utorok (26.1.) iniciovali zvolanie mimoriadnej schôdze zákonodarného zboru. Potrebné podpisy odovzdali predsedovi parlamentu.

Frakcia Fideszu v pondelok oznámila agentúre MTI, že jej poslanci sa na schôdzi nezúčastnia. "Zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovala ľavica, je iba politickým blufom a novou príležitosťou, aby mohli útočiť na ochranu proti koronavírusu," píše sa v stanovisku Fideszu.

Podľa vládnej strany opozícia svojím postupom uráža zdravotníkov a nereaguje pritom na ťažkosti Bruselu v otázke obstarávania vakcín proti SARS-CoV-2. Mali by sa radšej zaoberať vyšetrením toho, ako je možné, že ľavicový primátor mesta Gyöngyös a jeho manželka sa dali prednostne zaočkovať proti koronavírusu.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 1124 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 54 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Aktuálne je v Maďarsku infikovaných 91.871 osôb. V tamojších nemocniciach ošetrujú 3682 covidových pacientov, z ktorých 273 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z ochorenia sa dosiaľ v krajine zotavilo 264.260 osôb. Doterajšou bilanciou pandémie koronavírusu v Maďarsku je 368.710 nakazených a 12.578 obetí na životoch.

Vláda minulý štvrtok (28.1.) rozhodla, že prísne epidemiologické opatrenia - vrátane v novembri nariadeného nočného zákazu vychádzania, zákazu zhromažďovania či povinnosti nosenia rúšok - predĺži až do 1. marca.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)