Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Mimoriadne zasadnutie o Ukrajine bude vo štvrtok

Zamestnanec cintorína odpočíva pred hrobmi civilsitov zabitých ruskými vojakmi v meste Buča v Kyjevskej oblasti vo štvrtok 14. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina podľa jej slov od OSN žiada, aby táto organizácia podnikla kroky voči porušeniam ľudských práv a vojnovým zločinom zo strany Ruska na Ukrajine.

Ženeva 9. mája (TASR) - Rada Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC) v pondelok oznámila, že na štvrtok 12. mája zvoláva osobitné zasadnutie zamerané na údajné porušovanie ľudských práv zo strany Ruska počas konfliktu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Viac ako 50 krajín podporilo žiadosť Kyjeva o mimoriadne zasadnutie s cieľom preskúmať "zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv na Ukrajine vyplývajúcu z ruskej agresie".

Žiadosť podporilo 16 členských krajín UNHRC vrátane Británie, Francúzska, Nemecka, Poľska či USA, ako aj 36 pozorovateľských krajín, medzi ktorými boli i Slovensko a Česká republika. Zasadnutie sa začne o 10.00 h SELČ, uvádza UNHRC vo vyhlásení.

Ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN v Ženeve Jevhenija Filipenková povedala, že toto (zasadnutie) bude silným znamením pre ruského prezidenta Vladimira Putina o medzinárodnej izolácii Ruska.

Ukrajina podľa jej slov od OSN žiada, aby táto organizácia podnikla kroky voči porušeniam ľudských práv a vojnovým zločinom zo strany Ruska na Ukrajine.

"To zahŕňa vyšetrovanie zločinov spáchaných v Buči a ďalších oslobodených oblastiach medzinárodným výborom OSN," uviedla. Medzinárodnému spoločenstvu to podľa nej poskytuje aj príležitosť zamerať sa na situáciu v prístavnom meste Mariupol či na ďalšie prípady zlého zaobchádzania s obyvateľmi Ukrajiny.

Valné zhromaždenie OSN začiatkom apríla schválilo rezolúciu, ktorou pozastavilo Rusku členstvo v UNHCR. Návrh rezolúcie bol vypracovaný po obvineniach, že ruskí vojaci zámerne vraždili civilistov v ukrajinskom meste Buča. Rusko sa následne z tejto rady (UNHRC) samo stiahlo.