Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mimoriadny vlak s migrantmi vypravili z Budapešti k rakúskym hraniciam

Maďarská polícia vpustila vo štvrtok 3. septembra 2015 v Budapešti migrantov na Východnú stanicu, kde mnohí nastúpili na vlak smerujúci do Sopronu na hraniciach s Rakúskom a čakali na ďalšie vlaky týmto smerom. Priame vlakové spoje s Rakúskom a Nemeckom železnice zrušili, vrátane tých, ktoré idú cez Slovensko. Tieto vlaky premávajú iba po maďarské hranice v oboch smeroch. Foto: TASR – Ladislav Vallach

Po tom, ako dnes budapeštiansku Keleti opäť zaplnili stovky migrantov, maďarské železnice oznámili, že dočasne rušia všetky priame spoje do západnej Európy.

Viedeň 3. septembra (TASR) - Maďarské železnice vypravili dnes dopoludnia mimoriadny vlak s utečencami z budapeštianskeho Východného nádražia (Keleti pályaudvar) do mesta Šopron pri maďarsko-rakúskych hraniciach, odkiaľ by mali pokračovať v ceste do nemeckého Mníchova. Informovala o tom rakúska stanica ORF s odvolaním sa na vyjadrenie maďarskej polície pre agentúru APA.

Podľa ORF by mal do Šopronu smerovať z Budapešti aj ďalší vlak s utečencami, hovorca rakúskeho železničného dopravcu ÖBB Michael Braun však tvrdí, že maďarskí partneri neposkytli žiadne oficiálne informácie o preprave ani nepožiadali o prevzatie súprav na hraničnom priechode. Predpokladá sa tak, že vlaky ukončia jazdu v Šoprone.

Hovorca ÖBB pre APA uviedol, že nepozná dôvod, prečo utečencov prepravujú do Šopronu a nie do Hegyeshalomu na hlavnej železničnej trati z Budapešti do Viedne, kde by podľa neho mohli "úplne normálne" prestúpiť do rakúskych vlakov. Dodal, že rakúska strana sa teraz snaží túto situáciu vyriešiť.

Agentúra Reuters medzitým uviedla, že prvý z mimoriadnych vlakov do Šopronu zastavil v meste Bicske ležiacom približne 20 kilometrov západne od Budapešti, kde polícia z neuvedeného dôvodu prikázala utečencom vystúpiť. Podľa reportéra Reuters policajti zatiaľ nechali vyprázdniť len jeden vozeň súpravy, zatiaľ čo ďalších päť naďalej stálo aj s cestujúcimi na miestnej stanici. Agentúra v správe poukázala na to, že v Bicske sa nachádza prijímacie stredisko pre migrantov.
Maďarsko: Migrantov vpustili na stanicu Keleti, do Nemecka a Rakúska, ale nemali ako cestovať

Po tom, ako dnes budapeštianske Východné nádražie opäť zaplnili stovky migrantov, maďarské železnice oznámili, že dočasne rušia všetky priame spoje do západnej Európy.

V Bicske vysadili z vlaku migrantov, chcú ich dostať do tábora

Z vlaku smerujúceho do západomaďarského Šopronu dnes polícia v meste Bicske vysadila migrantov, ktorých chce vziať autobusmi do zberného tábora. Podľa spravodajského servera 444.hu sa však migranti vzbúrili a desiatka cudzincov napadla policajtov.

Ku konfliktu v meste ležiacom približne 20 kilometrov západne od Budapešti došlo po tom, čo žena s dieťaťom po vystúpení z vlaku spadla na koľaje. Polícia ženu, dieťa i jej manžela vzala preč.

Viacerí migranti sa snažili nastúpiť späť do vlaku, polícii sa ich nepodarilo posadiť do autobusov. Utečenci skandovali "No camp!" (Nie tábor).

Krátko popoludní z budapeštianskej Východnej stanice (Keleti pályaudvar) vypravili aj ďalší vlak smerom na západ Maďarska - do Györu. Tento spoj takisto zastaví v Bicske a tam opäť vysadia migrantov.

Po tom, ako dnes budapeštiansku Keleti opäť zaplnili stovky migrantov, maďarské železnice oznámili, že dočasne rušia všetky priame spoje do západnej Európy.