Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mimovládne organizácie chcú odvážneho komisára pre ľudské práva

Michelle Bacheletová, vysoká komisárka OSN pre ľudské práva, ktorej mandát sa skončí 31. augusta 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Guterres zatiaľ nenaznačil, koho má v úmysle vymenovať na tento post.

Ženeva 22. júna (TASR) - Združenia a organizácie na ochranu ľudských práv vyzvali v stredu na rýchle a transparentné vymenovanie nového komisára OSN pre ľudské práva a požiadali, aby túto funkciu zastával "odvážny" človek, ktorý by sa postavil mocným krajinám.

Ako informovala agentúra AFP, tieto výzvy obsahuje otvorený list, ktorý adresovalo generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi viac ako 60 mimovládnych organizácií pôsobiacich v oblasti ochrany ľudských práv. Medzi jeho signatármi sú aj Amnesty International a Human Rights Watch.

Vo funkcii vysokej komisárky OSN pre ľudské práva pôsobí Michelle Bacheletová, ktorá minulý týždeň uviedla, že po skončení svojho mandátu – 31. augusta – nebude už kandidovať na druhé funkčné obdobie. Guterres zatiaľ nenaznačil, koho má v úmysle vymenovať na tento post.

Mimovládne organizácie vo svojom liste zdôraznili, že vymenovanie Bacheletovej nástupcu by malo byť "transparentné a založené na zásluhách" a malo by zahŕňať i konzultácie s nezávislými organizáciami a aktivistami v oblasti práv. Trvajú tiež na tom, že je "nevyhnutné, aby tento proces prebehol rýchlo".

Naznačili súčasne, že by uprednostnili odklon od diskrétneho, diplomatického štýlu Bacheletovej.
Michelle Bacheletová, archívna snímka.
Foto: TASR

"Úlohou vysokého komisára je byť popredným svetovým obhajcom ľudských práv, na rozdiel od úlohy diplomata alebo politického vyslanca," píše sa v liste.

"Prejavovanie solidarity s obeťami a verejné upozorňovanie na porušovanie práv by malo mať prednosť pred priateľským dialógom s vládami," deklarujú signatári listu.

Mimovládne organizácie v liste trvajú na tom, že pozícia šéfa OSN pre oblasť ľudských práv je "rozhodujúca... najmä v období, keď normy a mechanizmy ľudských práv čelia obrovskému tlaku zo strany mocných vlád". Podľa nich si preto tento post "vyžaduje odvážneho a zásadového ochrancu ľudských práv".

Agentúra AFP pripomenula, že Bacheletová bola terčom značnej kritiky za svoju neochotu verejne napomínať krajiny za údajné porušovanie práv – dialo sa tak napríklad v prípade Číny.