Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzsko čelí obvineniam z rasového profilovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V zhruba 450-stranovom dokumente sa nachádzajú výpovede desiatok údajných obetí rasového profilovania zo strany polície.

Paríž 22. júla (TASR) – Skupina mimovládnych organizácií podala vo štvrtok sťažnosť na Francúzsko pre tzv. rasové profilovanie zo strany polície. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Šesť mimovládnych organizácií vrátane Human Rights Watch (HRW) či francúzskej pobočky Amnesty International (AI) v januári varovalo, že v tejto veci podniknú právne kroky v prípade, ak vláda do štyroch mesiacov neprijme potrebné opatrenia, ktoré by ukončili diskriminačné praktiky polície pri kontrolách totožnosti. Tento problém podľa AFP zhoršuje vzťahy medzi políciou a mladými ľuďmi z etnických menšín.

Keďže skupina mimovládnych organizácií nedostala od vlády v tejto súvislosti žiadnu odpoveď, obrátili sa sťažnosťou na Štátnu radu - najvyšší správny súd vo Francúzsku. Ako uvádza AFP, organizácie požadujú zmeniť francúzsky trestný zákonník tak, aby výslovne zakazoval diskrimináciu počas vykonávania kontrol totožnosti policajtmi. Okrem toho žiadajú, aby každý, kto takúto kontrolu podstúpi, dostal potvrdenie, ktoré bude neskôr môcť predložiť a vyhnúť sa tak opakovanej žiadosti o legitimáciu.

V zhruba 450-stranovom dokumente sa nachádzajú výpovede desiatok údajných obetí rasového profilovania zo strany polície.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa vlastných slov tento problém vníma, pričom vlani v decembri pre médiá uviedol, že „ak má niekto inú farbu pleti než bielu, zastavia ho oveľa častejšie". Podľa Macrona sú takýto ľudia identifikovaní bezpečnostnými zložkami ako problémoví, čo podľa neho nemožno ospravedlniť. Ako však uvádza AFP, neskôr po proteste francúzskych policajných odborov sa zdalo, že tento postoj zmenil, keď v apríli vyhlásil, že v radoch bezpečnostných zložiek „systémový rasizmus neexistuje".