Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Mimovládne organizácie vyzvali na dialóg s povstalcami v Sahele

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľudová koalícia pre Sahel bola vytvorená minulý rok a podporujú ju organizácie ako Oxfam a Human Rights Watch (HRW).

Bamako/Niamey/Ouagadougou 13. apríla (TASR) - Desiatky mimovládnych organizácií vyzvali v utorok na nový prístup k boju proti džihádizmu v africkom regióne Sahel. Okrem dialógu s povstalcami je podľa nich dôležitá aj ochrana civilistov pred štátnymi bezpečnostnými zložkami. Informovala o tom agentúra AFP.

Ľudová koalícia pre Sahel bola vytvorená minulý rok a podporujú ju organizácie ako Oxfam a Human Rights Watch (HRW). Jej súčasťou sú aj organizácie za práva žien a právnické skupiny, z ktorých väčšina pochádza z Mali, Nigeru a Burkiny Faso.

"Vojaci, ktorí majú chrániť miestne obyvateľstvo, zabili v strednom Sahele viac civilistov než neštátne ozbrojené skupiny. Napriek tomu sa však doteraz nepostavil pred súd ani jeden malijský, nigerský či burkinský vojak alebo veliteľ milície, ktorí sa podieľali na porušovaní ľudských práv," uvádza sa v správe koalície.

Združenie ďalej vyzvalo na spravodlivé a nestranné súdne procesy v súvislosti s prípadmi zabíjania, znásilňovania a mučenia, ktoré páchajú obe strany, a na "politiku nulovej tolerancie pre zločiny páchané bezpečnostnými zložkami".

"Súčasný prístup zjavne nedokázal znížiť počet útokov tzv. džihádistických skupín, ktorý sa od roku 2016 každý rok takmer zdvojnásobuje," píše sa vo vyhlásení.

Koalícia taktiež žiada "drastické prehodnotenie priorít, aby sa miera úspešnosti zákrokov nemerala len podľa počtu 'neutralizovaných teroristov', ale aj podľa počtu ochránených civilistov, počtu vysídlených osôb, ktoré sa dobrovoľne vrátili domov, znovuotvorených škôl a množstva opäť obrábanej poľnohospodárskej pôdy".

Podľa správy minuli rôzne krajiny na boj proti terorizmu v regióne Sahel každý rok približne dve miliardy eur, čo je štyrikrát viac, než sa za rovnaký čas minulo na humanitárnu pomoc.

Výdavky na bezpečnosť v Mali, Nigeri a Burkine Faso predstavujú až pätinu ich národných rozpočtov, pripomína AFP. Tieto peniaze sú väčšinou pridelené na úkor základných sociálnych projektov a značné sumy sú aj ukradnuté. Napríklad v Nigeri došlo v rokoch 2014-19 podľa auditu vojenského inšpektora k sprenevere 116 miliónov eur.

Pred násilím utiekli v troch spomínaných štátoch dokopy už dva milióny ľudí a 14,4 milióna ďalších potrebuje humanitárnu pomoc, pripomína ľudová koalícia.

Sahel je územie v severnej Afrike na juh od Sahary, ktorú oddeľuje od tropických pralesov. Zahrňuje pás stepí a saván, tiahnuci sa naprieč kontinentom od západu na východ - na území Mauritánie, Senegalu, Mali, Burkiny Faso, Nigeru, Čadu, Sudánu a Etiópie.

Extrémistické skupiny spojené s teroristickými organizáciami al-Káida a Islamský štát (IS) v tejto oblasti pokračujú v útokoch a podarilo sa im ovládnuť časť území Mali, Nigeru a Burkiny Faso.