Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Minister Benkő: Techniku pre armádu nakupuje Maďarsko najmä z Nemecka

Maďarský minister obrany Tibor Benkőn, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa maďarského ministra je spolupráca rezortov obrany Maďarska a Nemecka mimoriadne silná napríklad v afganskej misii.

Budapešť 17. júla (TASR) - Maďarské ozbrojené sily veľkú väčšinu nákupu svojej techniky riešili doposiaľ prostredníctvom Nemecka, vyhlásil po štvrtkovej návšteve spolkovej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej v Budapešti maďarský minister obrany Tibor Benkő.

Podľa agentúry MTI Benkő vyjadril svojej nemeckej rezortnej partnerke vďaku za to, že jej krajina vo vysokej miere podporuje rozvoj schopností maďarskej armády, ako aj maďarský vojenský priemysel.

Podľa maďarského ministra je spolupráca rezortov obrany Maďarska a Nemecka mimoriadne silná napríklad v afganskej misii, ale aj v rámci projektu Stálej štruktúrovanej spolupráce EÚ (PESCO), ktorý pokrýva aj ochranu proti nákaze novým druhom koronavírusu.

Krampová-Karrenbauerová zdôraznila, že armády oboch krajín sa spolu vydali cestou modernizácie a úzko spolupracujú aj v modernizácii výzbroje i výstroja pre vojakov. Vyjadrila radosť z toho, že prvé výsledky tejto spolupráce sa už ukazujú.


spravodajca TASR Ladislav Vallach