Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Minister Galant: V Pásme Gazy budú po vojne vládnuť Palestínčania

Izraelský minister obrany Joav Galant sa v sobotu 28. októbra 2023 zúčastňuje na tlačovej konferencii na vojenskej základni Kirya v Tel Avive v Izraeli. Foto: TASR/AP

Budúca vláda bude podľa jeho slov civilnou alternatívou, izraelské sily však budú mať voľnosť s cieľom ochraňovať občanov Izraela.

Tel Aviv 15. januára (TASR) - Izraelský minister obrany Joav Galant v pondelok povedal, že po skončení vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas budú v Pásme Gazy vládnuť Palestínčania. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Palestínčania v (Pásme) Gazy žijú a preto v ňom budú v budúcnosti vládnuť," povedal Galant na tlačovej konferencii. Budúca vláda v Pásme Gazy musí podľa jeho slov vzísť z tejto enklávy. "Na konci vojny nebude z (Pásma) Gazy žiadna vojenská hrozba. Hamas tam nebude schopné vládnuť a fungovať ako vojenská organizácia," dodal.

Budúca vláda bude podľa jeho slov civilnou alternatívou, izraelské sily však budú mať voľnosť s cieľom ochraňovať občanov Izraela.

Hnutie Hamas v Pásme Gazy vládne od roku 2007. Zorganizovalo teroristický útok na na územie Izraela 7. októbra zaútočili, pričom zomrelo približne 1140 ľudí, prevažne civilistov. Izrael v reakcii spustil proti Hamasu ofenzívu, ktorá si v Pásme Gazy vyžiadala viac ako 24.000 obetí.