Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

I. Korčok: Rakúsko je pre Slovensko blízkym a spoľahlivým partnerom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v Bratislave 13. mája 2020. Foto: TASR – Dano Veselský

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok uskutočnil svoju prvú bilaterálnu pracovnú návštevu Rakúska.

Viedeň 9. júla (TASR) - Na pozvanie rakúskeho spolkového ministra pre európske a medzinárodné záležitosti Alexandra Schallenberga a rakúskej spolkovej ministerky pre EÚ a ústavu Karoline Edtstadlerovej uskutočnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok svoju prvú bilaterálnu pracovnú návštevu Rakúska. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Rokovanie so spolkovou ministerkou pre EÚ a ústavu Karoline Edtstadlerovou sa zameralo na aktuálne európske témy s dôrazom na viacročný finančný rámec a nástroj EÚ pre budúce generácie, problematiku budúcnosti EÚ, migrácie a integračných procesov krajín na západnom Balkáne. Partneri sa zhodli, že EÚ je naším životným priestorom a spoločne musíme pracovať na jej budovaní a rozvoji. Rovnako však musíme podľa šéfa slovenskej diplomacie aktívne spolupracovať na odstránení sociálnych a ekonomických rozdielov. "Preto je dôležité hovoriť o úlohe Európy a jej reformách. Stretnúť sa s občanmi a diskutovať s nimi o tom, čo očakávajú od EÚ," uviedol minister Korčok.

Na rokovaní s rezortným partnerom, ministrom Alexandrom Schallenbergom sa obaja partneri venovali bilaterálnej, cezhraničnej a regionálnej spolupráci, aktuálnym otázkam súvisiacim s potrebou naštartovania ekonomík po otvorení hraníc a uvoľnení epidemiologických opatrení, ako aj aktuálnym európskym témam. "Dobré susedstvo sa netýka len slov, ale aj činov. Z konkrétnych projektov a dobre definovanej spolupráce - regionálnej, európskej a medzinárodnej. Našťastie to všetko môžeme povedať o vzťahoch medzi Slovenskom a Rakúskom," konštatoval Korčok s tým, že Rakúsko je pre Slovensko blízky a spoľahlivý partner.

Minister Korčok návštevu Viedne využil aj na rokovanie s generálnym tajomníkom OBSE Thomasom Gremingerom. Partneri prediskutovali aktuálne otázky činnosti organizácie, aktivity Slovenska ako predsedu Ázijskej skupiny partnerov pre spoluprácu, či angažovanosť OBSE pri riešení konfliktov v regióne OBSE. "S osobitným znepokojením vnímame situáciu u nášho východného suseda, na Ukrajine. Pod rúškom ochrany pred COVID-19 dochádza k blokovaniu činnosti Osobitnej monitorovacej misie na vládou nekontrolovaných územiach. Bránenie vo výkone mandátu najväčšej misie OBSE je neprijateľné," uzavrel minister.