Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Minister Lajčák na oslavách podpisu Clevelandskej dohody

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš.

Oslavy boli súčasťou Dňa slovenského dedičstva, ktorý sa konal v priestoroch Prírodovedeckého múzea v Clevelande za účasti početnej krajanskej komunity.

Cleveland 27. septembra (TASR) – Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa v sobotu v americkom meste Cleveland zúčastnil na oslavách 100. výročia podpisu Clevelandskej dohody. Oslavy boli súčasťou Dňa slovenského dedičstva, ktorý sa konal v priestoroch Prírodovedeckého múzea v Clevelande za účasti početnej krajanskej komunity ako aj predstaviteľov politického, ekonomického a spoločenského života štátu Ohio.

"Slováci, ktorí v roku 1915 podpisovali Clevelandskú dohodu, by dnes na Slovensko boli hrdí. Naša cesta k naplneniu cieľov, ktoré si vytýčili v tomto dokumente, bola dlhá a nie vždy jednoduchá, ale dnes predstavujeme úspešný príbeh," zdôraznil minister M. Lajčák vo svojom príhovore. V tejto súvislosti ocenil úlohu amerických Slovákov a tiež tradičné väzby medzi Slovenskom a USA.

"V minulosti prichádzali Slováci do Spojených štátov za základnou obživou a vyhliadkou na lepší život. Dnes sem chodia podnikať, venovať sa výskumu, alebo športovej kariére. Som presvedčený, že najsilnejším kapitálom Slovenska je práve rôznorodosť talentov našich ľudí," zdôraznil minister M. Lajčák. Poukázal pritom na známeho slovenského fotografa Filipa Kuliševa, ktorý v clevelandskom Prírodovednom múzeu práve predstavuje výber svojich fotografií z cyklu Amazing Planet.

Súčasťou Dňa slovenského dedičstva v Clevelande a osláv 100. výročia podpísania Clevelandskej dohody bola aj výstava slovenských krojov a predstavenie slovenského folklóru v podaní krajanského speváckeho tria Three Mamičkas a detského krajanského tanečného súboru.

V rámci návštevy Clevelandu sa minister M. Lajčák stretol aj s predstaviteľmi miestnej podnikateľskej komunity a krajanských organizácií. Na pracovnom obede, ktorý zorganizoval bývalý veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick, predstavil M. Lajčák úspešný príbeh politickej a ekonomickej transformácie a integrácie Slovenska a odpovedal na otázky týkajúce sa pohľadu SR na budúcnosť Európskej únie, na problém migračnej krízy, situácie na Ukrajine, v Sýrii a na ďalšie aktuálne témy.

Cleveland je druhé najväčšie mesto štátu Ohio. Na prelome 19. a 20. storočia bol najdôležitejším centrom slovenskej komunity v USA a mestom s najväčším počtom Slovákov na svete. V súčasnosti v ňom podľa odhadov žije viac ako 20-tisíc krajanov a ľudí hlásiacich sa k slovenským koreňom. Clevelandská dohoda, ktorú v meste podpísali presne pred 100 rokmi, bola prvý dokument, ktorý formálne vyjadril vôľu Čechov a Slovákov vybudovať spoločný štát dvoch rovnocenných národov a považuje sa za začiatok slovenských politických snáh o vytvorenie vlastného štátu mimo rámca Rakúsko-Uhorska.