Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Minister obrany Ganc sa stretol s palestínskym prezidentom Abbásom

Na archívnej snímke Benny Ganc prichádza na brífing v Tel Avive. Foto: TASR/AP

Abbás zdôraznil dôležitosť vytvorenia politického horizontu, rešpektovania podpísaných dohôd a zastavenia krokov a opatrení, ktoré vedú k zhoršeniu situácie.

Ramalláh 8. júla (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás a izraelský minister obrany Benny Ganc vo štvrtok na okupovanom západnom brehu Jordánu rokovali o bezpečnostnej spolupráci pred budúcotýždňovou návštevou amerického prezidenta Joea Bidena na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Izrael vo vyjadrení uviedol, že stretnutie v Ramalláhu sa uskutočnilo za "pozitívnych" okolností. Obe strany sa dohodli na pokračovaní v bezpečnostnej spolupráci a chcú sa vyhýbať konaniu, ktoré môže spôsobiť nestabilitu. Ganc Abbásovi a Palestínčanom zaželal šťastný sviatok obetovania - íd al-adhá. Tento moslimský sviatok sa začína počas najbližšieho víkendu, pripomína AP.

Abbás zdôraznil dôležitosť vytvorenia politického horizontu, rešpektovania podpísaných dohôd a zastavenia krokov a opatrení, ktoré vedú k zhoršeniu situácie. Takisto je podľa neho dôležitá "pokojná atmosféra" pred Bidenovým príchodom. Ten má Blízky východ navštíviť v dňoch 13.-16. júla a stretnúť sa vedúcimi predstaviteľmi Izraela i Palestíny.