Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Minister obrany Izraelu vyzval vládu na pozastavenie reformy súdnictva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Ide o prvý verejný nesúhlas s touto reformou z radov izraelskej vlády.

Jeruzalem 25. marca (TASR) - Izraelský minister obrany Joav Gallant v sobotu vyzval na okamžité pozastavenie kontroverznej vládnej reformy súdnictva v Izraeli. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Ide o prvý verejný nesúhlas s touto reformou z radov izraelskej vlády. Od začiatku januára, keď boli verejnosti predstavené návrhy zmien v justícii, sa v Izraeli konajú masové demonštrácie proti týmto reformám.

Gallant požiadal koalíciu vedenú izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, aby počkala so schvaľovaním reformy súdnictva do skončenia židovského sviatku pesach, ktorý tento rok začína 5. apríla. Podľa jeho slov je o navrhovaných zmenách potrebné rokovať s opozíciou.

Šéf izraelskej obrany sa obáva, že plánovaná reforma predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny. "Nebudem sa toho zúčastňovať," povedal Gallant.

Nespokojnosť s reformou justície vzrástla v uplynulých týždňoch aj v izraelskej armáde, ktorú Izraelčania považujú za najrešpektovanejšiu inštitúciu v krajine. Niektorí záložníci v uplynulých týždňoch pohrozili ukončením svojej dobrovoľnej služby.

"Zo všetkých strán sa ozývajú pocity hnevu, bolesti a sklamania s intenzitou, s akou som sa doteraz nestretol," uviedol Gallant.

Vládny návrh reformy justície by umožnil parlamentu zrušiť rozhodnutia najvyššieho súdu a Netanjahuovej koalícii v Knesete by dal konečné slovo pri všetkých vymenovaniach sudcov. Netanjahuovi spojenci tvrdia, že plán je potrebný na obmedzenie toho, čo považujú za nadmerné právomoci nevolených sudcov.

Odporcovia vládnej reformy však tvrdia, že by zničila systém bŕzd a protiváh v krajine, a to sústredením moci do rúk Netanjahua a jeho vládnej koalície. Poukazujú aj na to, že Netanjahu, ktorý je súdený pre obvinenia z korupcie, je v konflikte záujmov.