Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Minister obrany potvrdil pozastavenie dodávky bômb Izraelu

Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Washington sa podľa neho zameral najmä na najťažšie bomby a následky, ktoré môže mať ich nasadenie v husto obývanom mestskom prostredí.

Washington 8. mája (TASR) – Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. TASR informácie prevzala od agentúr AP a Reuters.

"Od začiatku sme veľmi jasne hovorili, že Izrael by nemal spúšťať veľký útok na Rafah bez zohľadnenia a ochrany civilistov, ktorí sú v tomto bojovom priestore," povedal Austin na zasadnutí senátneho výboru vo Washingtone.

"Budeme naďalej robiť to, čo je potrebné na zaistenie, že Izrael má prostriedky, aby sa bránil," zdôraznil šéf Pentagónu. "Ale v súčasnosti v kontexte s udalosťami v Rafahu prehodnocujeme niektoré dodávky krátkodobej bezpečnostnej pomoci" Izraelu, doplnil Austin. Konečné rozhodnutie, čo bude s pozastavenou dodávkou bômb, podľa neho ešte nepadlo.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

Izrael podľa predstaviteľa nereagoval na obavy USA z plánov na ofenzívu v Rafahu. "Keď sa zdalo, že izraelskí politici sa blížia k rozhodnutiu o takejto operácii, začali sme starostlivo skúmať navrhované dodávky konkrétnych zbraní do Izraela, ktoré by mohli byť použité v Rafahu. Začalo sa to v apríli," konštatoval predstaviteľ.

Washington sa podľa neho zameral najmä na najťažšie bomby a následky, ktoré môže mať ich nasadenie v husto obývanom mestskom prostredí.