Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský minister Reznikov oznámil, že odovzdal rezignačný list

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Foto: TASR

Zelenského rozhodnutie odvolať Reznikova prišlo po viacerých korupčných škandáloch na ministerstve obrany.

Kyjev 4. septembra (TASR) - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v pondelok oznámil, že odovzdal do parlamentu rezignačný list. Urobil tak po nedeľnom oznámení prezidenta Volodymyra Zelenského, že ministra odvolá, pretože sú potrebné "nové prístupy" k invázii Ruska. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AFP a DPA.

Zelenského rozhodnutie odvolať Reznikova prišlo po viacerých korupčných škandáloch na ministerstve obrany. Prezident odvolal aj vysokopostavených predstaviteľov vojenských odvodových úradov po celej krajine.

"Odovzdal som rezignačný list Ruslanovi Stefančukovi, predsedovi ukrajinského parlamentu," uviedol Reznikov v sociálnych médiách.

"Mal som tú česť slúžiť ukrajinskému ľudu a pracovať pre (ukrajinskú armádu) posledných 22 mesiacov, v najťažšom období novodobých dejín Ukrajiny," dodal Reznikov. Minister obrany bol kľúčový vyjednávač s hlavnými západnými poskytovateľmi zbraní Ukrajine.

Minister obrany SR Martin Sklenár berie rezignáciu ukrajinského ministra na vedomie. Ocenil jeho mimoriadnu angažovanosť, službu a medzinárodnú spoluprácu počas neľahkého obdobia, kedy Ukrajina doslova zvádza boj o svoje prežitie.

"Ďakujem O. Reznikovi za to, že pod jeho vedením mali rezorty obrany Ukrajiny a Slovenska nadštandardnú spoluprácu. Slovensko stálo po boku svojho východného suseda od začiatku ruskej invázie a sme odhodlaní pokračovať v podpore Ukrajiny v rámci našich možností aj naďalej – humanitárne aj vojensky, tak, aby sa vo svojom spravodlivom boji za slobodu dočkala vytúženého víťazstva," potvrdil minister Sklenár.

Reznikov v rezignačnom liste predsedovi parlamentu na svoju obhajobu poznamenal, že pri nástupe do funkcie ministra boli dodávky protilietadlových rakiet Stinger Ukrajine zamietnuté. Teraz Kyjev dostáva bojové vrtuľníky, moderné tanky, protilietadlové systémy, rakety s dlhým doletom a mnoho ďalších zbraní.

Pozorovatelia uvádzajú, že Zelenskyj chcel vymeniť Reznikova ešte pred blížiacou sa návštevou Spojených štátov, hlavného dodávateľa vojenskej pomoci Ukrajine.

Zelenskyj nominoval na uvoľnený post ministra obrany Rustema Umerova, krymského Tatára, ktorý je odvlani šéfom Fondu štátneho majetku. Nomináciu musí schváliť ukrajinský parlament.