Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pompeo označil politiku Číny za agresívnu

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

Ak slobodný svet nezmení komunistickú Čínu, komunistická Čína zmení nás, varoval Pompeo.

Washington 24. júla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval vo štvrtok "slobodné národy" aby zvíťazili nad novou tyraniou Číny. Informovala o tom agentúra AFP.

"Čína je v súčasnosti čoraz autoritárskejšia doma a agresívnejšia vo svojej nevraživosti voči slobode všade inde," povedal Pompeo v Prezidentskej knižnici Richarda Nixona v meste Yorba Linda v štáte Kalifornia.

"Ak slobodný svet nezmení komunistickú Čínu, komunistická Čína zmení nás," varoval Pompeo s tým, že pri uskutočňovaní reforiem a zapájaní sa do globálnej ekonomiky Peking štyri desaťročia sebecky využíval štedrosť Spojených štátov a Západu.

Pompeo tiež podrobil ostrej kritike predchádzajúce americké administratívy za ich priveľmi zhovievavý postoj k Číne, ako aj americké spoločnosti, ktoré podľa neho až príliš ochotne vychádzali Pekingu v ústrety vo všetkých jeho požiadavkách.

"Nesmieme sa vrátiť k praktikám minulosti len preto, že sú pohodlné alebo výhodné. Nemôžeme už ďalej prehliadať zásadné politické a ideologické rozdiely medzi našimi krajinami rovnako, ako ich nikdy neprehliadala čínska komunistická strana," dodal šéf americkej diplomacie v prejave, ktorý podľa AFP svojím tónom pripomínal časy studenej vojny.

Pompeo tiež pripomenul, že Spojené štáty tento týždeň nariadili Číne zatvorenie jej konzulátu v meste Houston v americkom štáte Texas, pretože sa stal hniezdom špiónov a východiskovým bodom pre operácie, ktorých cieľom bolo nezákonné získavanie obchodných tajomstiev amerických spoločností.