Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Minister spravodlivosti USA pricestoval na návštevu Ukrajiny

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Garland pricestoval do ukrajinského Ľvova na pozvanie ukrajinského generálneho prokurátora.

Washington/Kyjev 3. marca (TASR) - Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v piatok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

Garland pricestoval do ukrajinského Ľvova na pozvanie ukrajinského generálneho prokurátora. Zúčastnil sa tam na konferencii s názvom United for Justice. Jeho cestu verejne neoznámili z bezpečnostných dôvodov.

Garland podľa predstaviteľa ministerstva spravodlivosti absolvoval "niekoľko stretnutí" a potvrdil odhodlanie USA vyvodiť voči Rusku zodpovednosť za zločiny spáchané počas invázie na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti napísal, že konferencia sa začala v piatok s cieľom pomôcť vytvoriť sieť právnych síl na zabezpečenie zaslúženého trestu pre všetkých ruských teroristov, vrahov a mučiteľov.

"Zjednotili sme svet na ochranu Ukrajiny; zjednotíme svet na obnovenie spravodlivosti," uviedol Zelenskyj. Takisto napísal, že ruskí votrelci budú "zákonne a spravodlivo" čeliť zodpovednosti za všetky vojnové zločiny.