Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Minister Zaríf vyzval Západ na vyriešenie jadrového sporu s Iránom

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: FOTO TASR/AP

"Stratili sme 11 rokov," povedal Zaríf po stretnutí s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom.

Ženeva 15. januára (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf naliehal dnes na západné krajiny, aby pristúpili na komplexnú dohodu o ukončení sporu okolo iránskeho jadrového programu, s tým, že to je to najlepšie, čo bolo možné dosiahnuť.

"Stratili sme 11 rokov," povedal Zaríf po stretnutí s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom. "Tieto podmienky sa o nič nezlepšili. Preto musíme využiť túto šancu," citovala ho tlačová agentúra DPA.

Steinmeier povedal, že rozhovory sa dostali do "rozhodujúcej etapy", a vyzval obe strany, aby pracovali čo najusilovnejšie na zavŕšení dohody. "Nesmieme nechať nič nevyskúšané, aby sme dostali výsledok," povedal reportérom po stretnutí.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry a Zaríf rokovali v stredu v Ženeve o presnom rozvrhu pre zvyšok rozhovorov, ktoré by Irán a šestica svetových mocností chceli zavŕšiť do konca júna.

Vysokí diplomati z Británie, Číny, Francúzska, Ruska a Nemecka sa pripoja k ženevským rokovaniam v nedeľu, čím bude skupina šiestich veľmocí kompletná.

Krajiny chcú do marca prísť s návrhom dohody, ktorá zredukuje iránsky jadrový program a zmenší riziko, že by bol využitý na výrobu jadrových zbraní. Výmenou za to medzinárodné spoločenstvo zruší ekonomické sankcie uvalené na Irán.