Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko chce obmedziť používanie lieku proti malárii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nová štúdia ukázala neúčinnosť tohto lieku a varovala pred jeho zvýšenými zdravotnými rizikami.

Paríž 23. mája (TASR) - Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran chce obmedziť používanie populárneho lieku proti malárii hydroxychlorochín na liečbu nákazy novým koronavírusom, pretože nová štúdia ukázala neúčinnosť tohto lieku a varovala pred jeho zvýšenými zdravotnými rizikami. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Véran v sobotu na Twitteri napísal, že francúzsku komisiu pre verejné zdravie požiadal, aby do 48 hodín vypracovala nové pravidlá pre predpisovanie hydroxychlorochínu a ďalších liekov.

Minister citoval konkrétnu štúdiu, vykonanú na 100.000 pacientoch po celom svete a zverejnenú v piatok v odbornom časopise Lancet. Véran uviedol, že hydroxychlorochín a súvisiaci liek na maláriu chlorochín neboli účinné proti koronavírusu a spája sa s nimi väčšie riziko smrti a problémy srdcového rytmu.

Popredný francúzsky virológ Dr. Didier Raoult vyvolal na začiatku pandémie celosvetovú pozornosť, vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, svojím výskumom, v ktorom tvrdil, že hydroxychlorochín zmierňuje prejavy ochorenia COVID-19 spôsobené koronavírusom. Raoultova kancelária sa k ministrovmu kroku nevyjadrila.

Francúzsko v minulosti zahrnulo liek hydroxychlorochín do experimentálneho testovania mnohých liečiv a terapií a potom povolilo jeho používanie u hospitalizovaných pacientov, pripomenula AP