Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa končí vo funkcii

Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Illa bol ministrom zdravotníctva od januára 2020.

Madrid 25. januára (TASR) - Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa v utorok opustí svoju funkciu vo vláde s cieľom sústrediť sa na volebnú kampaň vo februárových regionálnych voľbách v Katalánsku. Informoval o tom v pondelok na svojej webovej stránke denník El País s odvolaním sa na vyhlásenie španielskej vlády.

Illa je kandidátom katalánskej frakcie Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) na post katalánskeho premiéra. Samotný minister podľa El País potvrdil svoje rozhodnutie odísť z vlády s cieľom kandidovať.

Illa bol ministrom zdravotníctva od januára 2020. Jeho nástupca sa ujme funkcie v stredu. S najväčšou pravdepodobnosťou ňou bude Carolina Dariasová, ktorá v súčasnosti zastáva post ministerky pre územnú politiku a štátnu službu.

Regionálne voľby v španielskom autonómnom spoločenstve Katalánsko sa uskutočnia 14. februára. Bývalý katalánsky premiér Quim Torra v septembri minulého roku dostal súdny zákaz vykonávať svoju funkciu.

Zákaz platí 18 mesiacov a súd ho Torrovi udelil za to, že počas kampane pred voľbami v apríli 2019 odmietol odstrániť separatistické symboly z verejných budov - napriek tomu, že ho na to vyzvala španielska volebná komisia. Na čele Katalánska je odvtedy dočasne vicepremiér Pere Aragones.