Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ministerka obrany ČR Jana Černochová navštívila Ukrajinu

Na archívnej snímke ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová 18. marca 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Jej návštevu ocenil líder ternopilskej oblastnej správy Volodymyr Tuš.

Praha 3. júla (TASR) - Česká ministerka obrany Jana Černochová navštívila v sobotu bez akéhokoľvek verejného oznámenia Ukrajinu. Prišla do Ternopilskej oblasti, kde si spoločne s miestnymi predstaviteľmi uctila pamiatku padlých československých legionárov pri príležitosti 105. výročia bitky pri Zborove.

Informáciu priniesla tlačová agentúra Ukrinform a spätne o ceste informovala aj samotná ministerka.

Černochová po návrate z Ukrajiny uviedla, že návštevu pamätníka bitky pri Zborove mala v pláne už pred začiatkom vojny, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko. "Putinov barbarský útok bol dôvodom navyše, aby som nielen vzdala hold našim hrdinom, ale aj symbolicky podporila boj Ukrajincov proti okupantom," uviedla.

Jej návštevu ocenil líder ternopilskej oblastnej správy Volodymyr Tuš. "Česko je solidárne s Ukrajinou. Návšteva našej oblasti delegáciou Českej republiky na čele s ministerkou obrany Janou Černochovou je toho ďalším dôkazom," vyhlásil.

Česká výprava podľa neho tiež s miestnymi predstaviteľmi rokovala o podpore ukrajinskej armády a ľudí, ktorí z dôvodu ruskej invázie prišli o domov, dopĺňa spravodajská stanica ČT24.

Bitka pri Zborove bola prvým významným vystúpením československých légií na východnom fronte počas prvej svetovej vojny. Odohrala sa 1.-2. júla 1917 a podľa historikov mala dôležitý vplyv pri formovaní samostatného Československa.

Československé jednotky pri Zborove zvíťazili nad dvojnásobnou presilou rakúsko-uhorských plukov. Boj si vyžiadal životy viac ako 350 Čechoslovákov.