Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ministerka Patelová poukázala na problémy Britov v EÚ po brexite

Britská ministerka vnútra Priti Patelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britská ministerka vnútra obvinila členské štáty Únie z nespravodlivého zaobchádzania s Britmi a apelovala na EÚ, aby "rešpektovala svoje záväzky" rovnako, ako to robí Británia vo vzťahu k občanom EÚ.

Londýn 23. júna (TASR) - Britská ministerka vnútra Priti Patelová v stredu pri príležitosti piateho výročia konania referenda o vystúpení Británie z eurobloku upozornila, že niektorí Briti žijúci v Európskej únii majú ťažkosti s prístupom k benefitom, službám a pracovným miestam.

Vo svojom článku, ktorý vyšiel v konzervatívnom denníku Daily Telegraph, Patelová obvinila členské štáty Únie z nespravodlivého zaobchádzania s Britmi a apelovala na EÚ, aby "rešpektovala svoje záväzky" rovnako, ako to robí Británia vo vzťahu k občanom EÚ.

Patelová vo svojom článku potvrdila, že britské úrady majú "nahlásených niekoľko prípadov, keď boli štátni príslušníci Spojeného kráľovstva požiadaní v EÚ o doklady o pobyte, ktoré nepotrebujú vlastniť, zabránili im v prístupe k výhodám a službám a mali ťažkosti s právom na prácu“. Poukázala aj na problémy britských občanov pri cestovaní do EÚ.

Pripomenula, že Spojené kráľovstvo zaviedlo program umožňujúci občanom EÚ, ktorí v Británii žili pred 31. decembrom 2020, aby sa zaregistrovali, čo im ďalej umožní v krajine žiť, pracovať a mať prístup k sociálnemu zabezpečeniu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Táto pobytová schéma je podľa Patelovej "veľmi veľkorysá" v porovnaní s programami existujúcimi v Európskej únii. Informovala, že britské úrady dostali viac než 5,6 milióna žiadostí a tzv. štatút usadlíka (settled status) bol udelený asi piatim miliónom osôb.

Patelová v tejto súvislosti poukázala na to, že počet občanov EÚ žijúcich v Británii sa predtým odhadoval na tri milióny.

Vo svojom článku Patelová vyzvala oprávnených občanov EÚ, aby do 30. júna podali žiadosť o zaradenie do pobytovej schémy.

Ubezpečila súčasne, že britské úrady budú "pragmatické" voči tým, ktorí majú "opodstatnené dôvody" pre to, aby svoju žiadosť nepodali včas.

Minister pre prisťahovalectvo Kevin Foster v stredu uviedol, že tieto výnimky budú zahŕňať deti, ktorých rodičia nepodali žiadosť, alebo osoby, ktoré mali vážne ochorenie, čo im neumožnilo podať žiadosť.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Povedal, že britské imigračné úrady budú ľuďom, ktorí spĺňajú podmienky pobytovej schémy, zasielať výzvy, aby sa do 28 dní zaregistrovali a neprišli tak v Británii o svoje práva a výhody.

Referendum o zotrvaní Spojeného kráľovstva v Európskej únii sa konalo 23. júna 2016. Za tzv. brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, za zotrvanie Británie v EÚ 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska 1. februára 2020 o polnoci SEČ, teda 31. januára o 23.00 h miestneho času, oficiálne vystúpilo z EÚ. Začalo sa 11-mesačné prechodné obdobie a po jeho uplynutí – 1. januára 2021 – Británia definitívne opustila Európsku úniu a jej jednotný trh.