Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ministerku na Madagaskare odvolali pre plány na nákup sladkostí

Na archívnej snímke muž podáva fľaše s bylinkovým extraktom, o ktorom sa predpokladá, že chráni pred COVID-19 v Antananarive na Madagaskare. Foto: TASR/AP

Sladkosti mali žiakom a študentom zmierniť horkú chuť bylinného čaju odporúčaného na tomto ostrove ako účinný liek na chorobu COVID-19.

Antananarivo 5. júna (TASR) - Ministerka školstva na Madagaskare bola odvolaná z funkcie po tom, ako oznámila plán nakúpiť z rozpočtových prostriedkov sladkosti, ktoré mali žiakom a študentom zmierniť horkú chuť bylinného čaju odporúčaného na tomto ostrove ako účinný liek na chorobu COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerka Rijasoa Andriamananaová minulý týždeň uviedla, že objedná sladkosti v hodnote 2,2 milióna dolárov, aby deťom zmiernila horkú chuť bylinnej zmesi Covid Organics, ktorú niektorí odborníci označili za neúčinný liek proti chorobe COVID-19.

Podľa ministerkiných predstáv mal každý žiak dostať ako prídel k nápoju aj tri sladkosti - cukríky alebo lízanky.

Ministerkine zámery však nenašli podporu u prezidenta Andryho Rajoelinu, ktorý nedávno nariadil bylinnú zmes a výrobky z nej zadarmo distribuovať medzi obyvateľstvo Madagaskaru a ako účinný liek proti COVID-19 ho ponúka aj v cudzine.

Potenciálne prínosy produktu Covid Organics neboli potvrdené žiadnou vedeckou štúdiou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však v polovici mája ostrovný štát vyzvala, aby ho vedecky otestoval.

Hlavnou zložkou nápoja nazvaného Covid Organics je palina používaná v tejto časti sveta ako antimalarikum. Zmes obsahuje aj iné miestne byliny a trávy. Distribuuje sa buď ako hotový nápoj vo fľašiach s objemom jedného litra alebo 3,3 decilitra, alebo ako porciovaná zmes bylín či vo forme odvaru.

Vláda na svojom zasadnutí vo štvrtok odvolala Rijasou Andriamananaovú z funkcie ministerky školstva a zrušila nákup sladkostí k čaju, keďže jej nápad vyvolal pobúrenie medzi obyvateľmi Madagaskaru - jednej z najchudobnejších krajín sveta.