Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ministerstvo Hamasu: Počet obetí vojny v Gaze presiahol 21.600

Palestínčania nariekajú nad telami svojich príbuzných, ktorí zahynuli pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v meste Deir Al-Balah 25. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Tieto počty nie je v súčasnosti možné nezávisle overiť.

Gaza/Tel Aviv 30. decembra (TASR) - Počet Palestínčanov zabitých v Pásme Gazy od začiatku vojny stúpol na 21.672, oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva kontrolované hnutím Hamas. Zranených bolo podľa neho 56.165 ľudí, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru DPA.

Hovorca ministerstva uviedol, že za posledných 24 hodín zomrelo pri 14 izraelských útokoch 165 Palestínčanov a ďalších 250 utrpelo zranenia. V piatok ministerstvo hlásilo 21.507 mŕtvych. Vo svojej bilancii nespresňuje, koľko z obetí tvoria civilisti a koľko príslušníci ozbrojených organizácií.

Tieto počty nie je v súčasnosti možné nezávisle overiť, OSN a ďalší pozorovatelia však poukazujú na to, že údaje poskytované ministerstvom zdravotníctva v Gaze sa v minulosti ukázali ako všeobecne dôveryhodné, píše DPA.

Najnovšia vojna v Pásme Gazy vypukla v dôsledku najhoršieho masakru v dejinách Izraela, pri ktorom ozbrojenci islamistického hnutia Hamas a ďalších extrémistických skupín 7. októbra zabili približne 1200 ľudí vrátane najmenej 850 civilistov.