Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ministerstvo spravodlivosti zažalovalo Texas pre nový volebný zákon

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zákon obmedzuje predčasné hlasovanie, ako aj to, ktoré osoby smú pri hlasovaní pomáhať hendikepovaným či voličom s jazykovou bariérou.

Washington 5. novembra (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti zažalovalo vo štvrtok štát Texas za tamojší nový volebný zákon, ktorý obmedzuje korešpondenčné hlasovanie.

Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s tým, že ide o najnovšie úsilie administratívy demokratického prezidenta Joea Bidena bojovať proti volebným obmedzeniam, ktoré prijali viaceré americké štáty ovládané republikánmi.

Nový volebný zákon podpísal v septembri texaský republikánsky guvernér Greg Abbott. Ministerstvo spravodlivosti teraz v žalobe tvrdí, že táto právna norma porušuje práva voličov.

Texaský zákon sťažuje hlasovanie poštou napríklad aj tak, že úradom bráni, aby voličom zasielali nevyžiadané ponuky na korešpondenčné hlasovanie. Zároveň aj sťažuje identifikáciu voliča v takomto hlasovaní, zakazuje 24-hodinovo otvorené hlasovacie miestnosti či miesta, na ktorých sa dá voliť z auta.

Zákon tiež obmedzuje predčasné hlasovanie, ako aj to, ktoré osoby smú pri hlasovaní pomáhať hendikepovaným či voličom s jazykovou bariérou.

Ministerstvo spravodlivosti v žalobe tvrdí, že práve voličov, ktorí sú buď hendikepovaní, starší, s obmedzenou znalosťou angličtiny, alebo prípadne sú to vojaci slúžiaci mimo domova, táto nová právna norma v podstate zbavuje hlasovacieho práva.