Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ministerstvo vnútra v Dolnom Sasku prevzala po Pistoriusovi Behrensová

Na snímke nový nemecký minister obrany Boris Pistorius. Foto: TASR - AP

Ako v Hannoveri potvrdil premiér Dolného Saska Stephan Weil, na ministerstva sociálnych vecí ju nahradí Andreas Philippi.

Hannover 20. januára (TASR) - Boris Pistorius sa stal vo štvrtok novým ministrom obrany Nemecka a v jeho doterajšej funkcii ministra vnútra v spolkovej krajine Dolné Sasko ho v piatok nahradila Daniela Behrensová. Doteraz bola ministerku sociálnych vecí, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Ako v Hannoveri potvrdil premiér Dolného Saska Stephan Weil, na ministerstva sociálnych vecí ju nahradí Andreas Philippi.

Pistorius nahradil Christine Lambrechtovú, ktorá požiadala v pondelok spolkového kancelára Olafa Scholza o uvoľnenie z funkcie. Už niekoľko mesiacov totiž čelila kritike a opozičná únia CDU/CSU opakovane žiadala jej odstúpenie. Kritici jej vyčítali pomalý postup pri modernizácii Bundeswehru a slabé odborné znalosti. Výhrady mali aj voči jej verejným prejavom.

Negatívne reakcie vyvolala napríklad fotografia jej syna, ktorý s ňou cestoval vo vojenskom vrtuľníku. Nešťastne pôsobil aj jej novoročný prejav na Instagrame, v ktorom s výbuchmi ohňostrojov v pozadí hovorila o vojne na Ukrajine ako o príležitosti na "množstvo stretnutí so zaujímavými a skvelými ľuďmi".