Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ministri vnútra EÚ rokujú o azyle, migrácii či dialógu s Ukrajinou

Na snímke dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec počas 139. rokovania vlády SR v Bratislave 8. marca 2023. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pri rokovaní ide najmä o implementáciu Dublinského nariadenia a účinná ochrana vonkajších hraníc, vrátane operácií vykonávaných súkromnými subjektmi.

Brusel 9. marca (TASR) - Ministri vnútra členských štátov EÚ sa vo štvrtok stretli na prvom zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v rámci švédskeho predsedníctva v Rade EÚ. Hlavnými témami debát sú vnútorný a vonkajší rozmer azylovej politiky a migrácie, situácia v schengenskom priestore a dialóg o vnútornej bezpečnosti s Ukrajinou. Informuje o tom spravodajca TASR.

Slovensko zastupuje minister vnútra Roman Mikulec.

Pri rokovaní ide najmä o implementáciu Dublinského nariadenia a účinná ochrana vonkajších hraníc, vrátane operácií vykonávaných súkromnými subjektmi.

V rámci Schengenskej rady budú ministri vnútra diskutovať o budúcnosti vízovej politiky. Preberú aj vzájomné skúsenosti s implementáciu interoperability, najmä spustenie systému vstup/výstup a zhodnotia posilneného Schengenského informačného systému (SIS), ktorý začal fungovať 7. marca.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v mene exekutívy EÚ bude informovať o činnosti Centra podpory EÚ pre vnútornú bezpečnosť a riadenie hraníc v Moldavsku.

Ministerské zasadnutie bude pokračovať v piatok za prítomnosti ministrov spravodlivosti a má prijať závery k Charte základných práv EÚ. Preberú aj ďalší postup v boji proti rasizmu a antisemitizmu a zhodnotia aktuálnu situáciu týkajúcu sa súdnej reakcie a boja proti beztrestnosti v súvislosti so zločinmi počas ruskej agresie proti Ukrajine.

Očakáva sa, že švédske predsedníctvo v Rade EÚ predloží správu o prebiehajúcich diskusiách na technickej úrovni o návrhu smernice EÚ o definícii trestných činov a trestov za porušovanie sankcií EÚ.