Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Obama nariadil uvalenie sankcií na 11 ruských a ukrajinských činiteľov

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Ministri zahraninčných vecí EÚ schválili sankcie voči 21 Rusom a Ukrajincom.

Brusel 17. marca (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ sa dnes dohodli na uvalení sankcií voči 21 ruským a ukrajinským predstaviteľom v dôsledku ich podielu na ruskom obsadení Krymu a nedeľňajšom referende o jeho pričlenení k Rusku.

S odvolaním sa na litovského ministra zahraničných vecí Linasa Antanasa Linkevičiusa o tom informovala agentúra Reuters.

K sankciám únie budú podľa Linkevičiusa patriť zmrazenie účtov a zákazy vycestovania do krajín EÚ, pričom ďalšie opatrenia by mali nasledovať v nadchádzajúcich dňoch, keď sa lídri únie stretnú na summite v Bruseli. Očakáva sa, že zoznam osôb zasiahnutých sankciami rozšíria o ďalších predstaviteľov bližších ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Obama nariadil uvalenie sankcií na 11 ruských a ukrajinských činiteľov

Prezident Spojených štátov Barack Obama oznámil dnes uvalenie sankcií na 11 ruských a ukrajinských predstaviteľov, ktorí sú údajne zodpovední za vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Sú medzi nimi aj dvaja blízki spolupracovníci ruského prezidenta Vladimíra Putina. Informovala o tom agentúra AP.

Obama nariadil zablokovanie účtov a zákaz vycestovať do Spojených štátov 11 ruským a ukrajinským občanom, ktorí sú pokladaní za hlavných vinníkov ruskej ozbrojenej invázie na Kryme.

Medzi činiteľmi, ktorých sa sankcie dotknú, je aj zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a Putinovi poradcovia Vladislav Surkov a Sergej Glazjev.

Obama: Diplomatické riešenie sporu o Krym je možné, rovnako aj ďalšie sankcie

Barack Obama dnes vyhlásil, že Spojené štáty sú pripravené rozšíriť sankcie voči Rusku za vojenský vpád na ukrajinský polostrov Krym. Šéf Bieleho domu zároveň pripomenul, že možnosť vyriešiť spor diplomatickou cestou zostáva naďalej otvorená.

Obama podľa agentúry Reuters zdôraznil "vážnosť záväzku" NATO pri spoločnej obrane členských štátov aliancie.

Sankcie, konkrétne zmrazenie aktív v Spojených štátoch siedmim predstaviteľom Ruska a štyrom Ukrajincom za podporovanie separatizmu na Kryme, sú najvážnejším postihom zo strany USA voči Rusku od konca studenej vojny.

Na zozname sankcií EÚ bude trinásť Rusov a osem Ukrajincov z Krymu

Diplomatické zdroje z prostredia EÚ uviedli, že zoznam sankcií obsahuje dovedna 21 mien. Ide o trinásť predstaviteľov Ruskej federácie, medzi ktorými sú podľa nemenovaného diplomatického zdroja EÚ aj traja príslušníci ozbrojených síl. Na zozname je tiež osem proruských politických predstaviteľov z Autonómnej republiky Krym.

Viac podrobností oznámi šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová ako aj samotní ministri po ukončení rokovania Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

O uvalení sankcií zo strany EÚ predtým informovala aj agentúra Reuters, ktorá sa odvolala sa na litovského ministra zahraničných vecí Linasa Antanasa Linkevičiusa o tom informovala agentúra Reuters.

K sankciám únie budú podľa Linkevičiusa patriť zmrazenie účtov a zákazy vycestovania do krajín EÚ, pričom ďalšie opatrenia by mali nasledovať v nadchádzajúcich dňoch, keď sa lídri únie stretnú na summite v Bruseli.

Rusko označilo Americké sankcie za "politické vydieranie"

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková označila dnes za "politické vydieranie" sankcie, ktoré na ňu a ďalších 10 ruských a ukrajinských verejných činiteľov uvalil americký prezident Barack Obama, informovala agentúra Reuters.

"Je to bezprecedentné rozhodnutie. Také čosi bolo neslýchané aj v časoch studenej vojny," povedala, pre agentúru Interfax Matvijenková, ktorá je tretím najvyššie postaveným predstaviteľom Ruskej federácie. Matvijenková zároveň uviedla, že jej sankcie neublížia, pretože v zahraničí nemá nijaké účty ani majetok.

Na zozname 21 ruských a ukrajinských verejných činiteľov, na ktorých dnes uvalila sankcie Európska únia (EÚ), sú podľa agentúry Reuters aj proruský krymský premiér Sergej Aksionov; predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, ktorý zohral významnú úlohu pri prijímaní rozhodnutí krymského parlamentu proti územnej celistvosti Ukrajiny a vyzýval voličov, aby hlasovali za nezávislosť Krymu; prvý podpredseda proruskej krymskej vlády Rustam Temirgalijev; bývalý veliteľ ukrajinského námorníctva, kontradmirál Denis Berezovskij; veliteľ ruského Západného vojenského okruhu Anatolij Sidorov či veliteľ ruského Južného vojenského okruhu, pod ktorý spadá aj ruská Čiernomorská flotila, Alexander Galkin.