Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ministri G7 odsúdili puč v Mjanmarsku, žiadajú prepustenie zadržaných

Príslušníci mjanmarskej armády pri obrnenom vozidle hliadkujú na kontrolnom stanovišti v Rangúne 2. februára 2021. Foto: TASR/AP

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej poznačili mjanmarské parlamentné voľby z novembra 2020.

Londýn 3. februára (TASR) - Šéfovia diplomacií krajín skupiny G7 vyjadrili v stredu "hlboké znepokojenie" nad pondelňajším vojenským prevratom v Mjanmarsku. Súčasne vyzvali tamojšiu armádu, aby prepustila zadržaných politikov a vrátila moc demokraticky zvolenej vláde.

"Sme hlboko znepokojení zadržaním politických lídrov a občianskych aktivistov vrátane štátnej radkyne (de facto premiérky) Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina, a tiež zásahmi voči médiám," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov zverejnenom v Londýne, z ktorého citovala agentúra AFP.

Ministri zahraničných vecí skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta zároveň vyzvali mjanmarskú armádu, aby "okamžite ukončila núdzový stav, vrátila moc demokraticky zvolenej vláde, prepustila všetkých nespravodlivo zadržaných a dodržiavala ľudské práva a princípy právneho štátu".

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok v krajine výnimočný stav, ktorý má trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain. Vojaci zadržali prezidenta Win Mjina, de facto premiérku Aun Schan Su Ťij aj a ďalších početných predstaviteľov jej strany, ktorá vyzvala obyvateľstvo na nenásilný odpor a protesty voči pučistom. Za mrežami skončilo aj mnoho občianskych aktivistov a predstaviteľov nižších orgánov štátnej správy.

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej poznačili mjanmarské parlamentné voľby z novembra 2020. Len niekoľko dní pred prevratom ústredná volebná komisia zhodnotila, že voľby sa skončili drvivým víťazstvom strany Národná liga za demokraciu, ktorej predsedníčkou je Aun Schan Su Ťij, a prebehli bez vážnejších neregulárností.

Prevrat už odsúdili viaceré medzinárodné organizácie a krajiny sveta vrátane OSN, EÚ, USA a Británie, bývalej koloniálnej mocnosti Mjanmarska, v minulosti známeho pod názvom Barma. Mjanmarská armáda sľubuje, že po roku uskutoční nové voľby a odovzdá moc ich víťazovi.

Polícia prehľadala kancelárie strany zadržanej Su Ťij


Mjanmarská Národná liga za demokraciu (NLD) v stredu informovala, že polícia prehľadala niekoľko jej regionálnych kancelárií. Do viacerých budov sa policajti podľa NLD dostali núteným vstupom, pričom zhabali dokumenty, počítače a notebooky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vedenie zosadenej vládnej strany na Facebooku informovalo, že "nezákonné" policajné zásahy prebiehajú od utorka, a vyzvalo na ich ukončenie.

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain, ktorý ešte v pondelok večer oznámil nových členov vládneho kabinetu.

Zároveň armáda zadržala šéfku vlády Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších predstaviteľov NLD. Podľa viacerých správ sa v súčasnosti nachádzajú v domácom väzení.

Podľa vyhlásenia armády je tento krok potrebný na zachovanie "stability" štátu. Armáda zároveň obvinila volebnú komisiu, že sa nezaoberala "obrovskými nezrovnalosťami", ku ktorým došlo pri vlaňajších novembrových voľbách.

Armáda chce zadržanú štátnu kancelárku Aun Schan Su Ťij údajne obžalovať z vlastizrady, informovala v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na správy na sociálnych sieťach. Súdne pojednávania by podľa agentúry mali prebehnúť aj s ďalšími straníckymi predstaviteľmi. Vlastizrada sa v Mjanmarsku trestá odňatím slobody do výšky 20 rokov až trestom smrti, pripomína DPA.

Vojenský prevrat v Mjanmarsku medzičasom odsúdili USA aj EÚ, ktoré zároveň obe pohrozili uvalením sankcií. Bezpečnostná rada OSN sa však na koordinovanom postupe ešte stále nedohodla.