Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ministri G7 podporili humanitárne prestávky a koridory v Gaze

Palestínčania utekajú z mesta Gaza do južnej časti pásma Gazy 7. novembra 2023. Foto: TASR/AP

V spoločnom vyhlásení zdôraznili aj právo Izraela brániť seba a svojich občanov v súlade s medzinárodným právom.

Tokio 8. novembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 v stredu v spoločnom vyhlásení podporili tzv. humanitárne prestávky a vytvorenie koridorov v pásme Gazy, kde Izrael bojuje s palestínskym militantným hnutím Hamas. Na prímerie však ministri bojujúce strany nevyzvali, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Zdôrazňujeme potrebu bezodkladných opatrení na riešenie zhoršujúcej sa humanitárnej krízy v Gaze... podporujeme humanitárne prestávky a koridory na uľahčenie (dodávok) nevyhnutne potrebnej pomoci, pohybu civilistov a prepustenia rukojemníkov," uviedli ministri po rokovaniach v Japonsku.

V spoločnom vyhlásení zdôraznili aj "právo Izraela brániť seba a svojich občanov v súlade s medzinárodným právom". Izrael sa totiž podľa nich snaží zabrániť opakovaniu bezprecedentných útokov Hamasu zo 7. októbra.

"Vyzývame Irán, aby sa zdržal poskytovania podpory Hamasu a prijímania ďalších opatrení, ktoré destabilizujú Blízky východ, vrátane podpory libanonského Hizballáhu a iných neštátnych aktérov, a aby využil svoj vplyv na tieto skupiny na deeskaláciu napätia v regióne," dodali šéfovia diplomacií G7 v spoločnom vyhlásení.