Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ministri G7 vyzvali Bielorusko na opakovanie volieb

Ministri zahraničných vecí pred stretnutím šéfov diplomacií skupiny G7 v Londýne 5. mája 2021, ktoré sa koná po dvoch rokoch. Foto: TASR/AP

V posledných mesiacoch majú protestné akcie už len epizodický a lokálny charakter.

Londýn 5. mája (TASR) – Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v Londýne vyzvali v stredu Bielorusko na uskutočnenie nových prezidentských volieb pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov. Vo vyhlásení zverejnenom po skončení londýnskych rokovaní tiež apelovali na bieloruské úrady, aby ukončili represie a prepustili všetky nespravodlivo väznené osoby.

Režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka by mal podľa ministrov „prepustiť všetkých, ktorí sú nespravodlivo väznení pre svoje demokratické zmýšľanie a prestať s potláčaním ľudských práv a základných slobôd," píše sa v komuniké, z ktorého citovala agentúra TASS.

Skupina G7 je podľa vyhlásenia odhodlaná podporovať demokratické ašpirácie obyvateľov Bieloruska a pričiniť sa o potrestanie všetkých osôb, zodpovedných za porušovanie ľudských práv v tejto postsovietskej republike.

„Odsudzujeme pokračujúce represie zamerané voči novinárom a obhajcom ľudských práv... Ďalej naliehame na (bieloruský) režim, aby začal viesť zmysluplný dialóg so všetkými zložkami spoločnosti, vrátane skutočných vodcov opozície a občianskych skupín," uviedli ministri.

Takýto dialóg by podľa nich mali sprostredkovať mediátori z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), čo by mohlo priniesť východisko zo súčasnej politickej krízy v Bielorusku.

V Bielorusku sa vlani v auguste konali sporné voľby hlavy štátu, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral dlhoročný autoritársky prezident Lukašenko. Opozícia ani západné krajiny však nepovažujú jeho znovuzvolenie za legitímne a hlasovanie označujú za zmanipulované.

Po voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, stovky zranených a viac ako 30.000 zadržaných. Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím. V posledných mesiacoch majú protestné akcie už len epizodický a lokálny charakter.