Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ministri krajín G7 upozorňujú na rozvoj jadrového arzenálu Číny

V smere hodinových ručičiek zľava britský minister zahraničných vecí James Cleverly, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, japonský minister zahraničných vecí Joshimasa Hayashi, kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová, francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonna, taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani a námestník ministra zahraničných vecí Generál Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Enrique Mora pózujú na začiatku piateho pracovného zasadnutia stretnutia ministrov zahraničných vecí G7 v hoteli Prince Karuizawa v Karuizawa v Japonsku v utorok 18. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Ministri vo svojom vyjadrení v japonskom meste Karuizawa obvinili Čínu, že svoj jadrový arzenál čoraz rýchlejšie rozširuje.

Karuizawa 18. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v utorok po rokovaniach v Japonsku požiadali Čínu o väčšiu transparentnosť. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Ministri vo svojom vyjadrení v japonskom meste Karuizawa obvinili Čínu, že svoj jadrový arzenál čoraz rýchlejšie rozširuje. podľa nich Peking netransparentne vyvíja vysoko sofistikované nosné systémy bez kontroly či zmierňujúcich opatrení.

Rozsiahla časť utorňajšieho vyjadrenie ministrov je venovaná odzbrojeniu a obmedzeniam šírenia zbraní. Ostatné krajiny žiadajú, aby transparentne poskytovali informácie o svojich jadrových arzenáloch. Vyzývajú Rusko, aby dodržiavalo moratórium na testy jadrových zbraní a od Číny požadujú, aby s Washingtonom rokovala o znížení bezpečnostného rizika.

Ministri krajín G7 vo svojom vyhlásení Čínu vyzvali, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá. Kriticky sa vyjadrili ku krokom Pekingu v Juhočínskom mori a so znepokojením sledujú problémy pri dodržiavaní ľudských práv v Tibere a v regióne Sin-ťiang.