Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany NATO rokujú v Bruseli o posilnení kolektívnej obrany

Archívne foto. Foto: TASR/AP

Na programe rokovaní je aj budúca spolupráce medzi NATO a Európskou úniou.

Brusel 14. júna (TASR) - Dvojdňové rokovanie ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie, ktoré sa začalo dnes v Bruseli, je zamerané na posilnenie kolektívnej obrany aliancie a posilnenie spolupráce s jej partnermi. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého rozhodnutia prijaté ministrami obrany vydláždia cestu pre júlový summit aliancie vo Varšave.

"Odsúhlasíme nasadenie rotačnej misie štyroch silných mnohonárodných práporov v pobaltských štátoch a v Poľsku," zopakoval Stoltenberg v tlačovej správe pre médiá informácie, ktoré uviedol už v pondelok.

Zdôraznil, že tieto prápory sú súčasťou oveľa väčších plánov NATO v oblasti obrany a odstrašovania - vrátane nasadenia síl rýchlej reakcie NATO a ôsmich nových malých veliteľstiev v krajinách východného krídla aliancie.

Podľa jeho slov aliancia tiež prijala opatrenia, ktoré zabezpečia, že spojenecké jednotky sa môžu rýchlejšie pohybovať po celej Európe, za účelom cvičenia alebo posilnenia vojenskej podpory v prípade potreby. Pripomenul, že operácia Spearhead Force, ktorá prebehla v máji ukázala, že tisíc vojakov a štyristo vojenských vozidiel bolo možné presunúť zo Španielska do Poľska počas štyroch dní.

Stoltenberg v tejto súvislosti upozornil, že NATO bude aj naďalej pracovať na zlepšení voľného pohybu spojeneckých vojsk a techniky, pretože práve rýchlosť môže rozhodnúť v prípade konkrétnej krízy.

Generálny tajomník NATO ďalej zdôraznil, že spojenci musia vynaložiť viac zdrojov na obranu, aby bolo možné udržať súčasný posun v obrannom postoji aliancie.

Zdôraznil, že po dlhom období poklesov výdavkov na obranu bol rok 2015 prvým rokom mierneho nárastu výdavkov v prospech rezortov obrany, pričom odhady na rok 2016 ukazujú ďalší nárast rozpočtových výdavkov pre túto oblasť. Tohoročný nárast výdavkov o 1,5 percenta pre všetkých členov aliancie v prepočte znamená nárast financií o viac ako tri miliardy dolárov.

V neposlednom rade, ako uviedol šéf NATO, ministri obrany budú v Bruseli diskutovať aj o tom, ako môže aliancia rozšíriť úsilie o posilnenie stability za svojimi hranicami a ako posilniť sily zapojené do boja proti terorizmu.

Spresnil, že aliancia je ústretová myšlienke poskytnúť lietadlá vybavené systémom AWACS na podporu medzinárodnej koalície bojujúcej v Sýrii a Iraku s Islamským štátom. ' Ministri obrany majú na pláne aj posúdenie ďalších možností účinkovania v Stredozemnom mori, napríklad pri podpore námornej operácie Sofia, ktorú vedú krajiny Európskej únie a je zameraná na boj proti prevádzačom ľudí.

Na programe rokovaní je aj budúca spolupráce medzi NATO a Európskou úniou. Dnes medzi ministrov zavíta šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ako aj ministri obrany z Fínska a Švédska - krajín, ktoré sú členmi EÚ, ale nie NATO.

V druhý deň rokovaní ministri preskúmajú ďalšiu pomoc pre Ukrajinu a Gruzínsko. Stoltenberg v tejto súvislosti upozornil, že aliancia je znepokojená bezpečnostnou situáciou na východe Ukrajiny, kde dochádza k porušovaniu prímeria.

Bruselské rokovania sú súčasťou príprav na summit NATO, ktorý sa uskutoční 8. a 9. júla vo Varšave. Na ňom bude predstavený balík nových opatrení, reagujúci na krízu na Ukrajine a politiku ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorou sa cítia najviac ohrozené práve Poľsko a pobaltské krajiny.

Summit sa bude zaoberať aj plánovanou podporou protiislamistickej koalície a užšími vzťahmi medzi EÚ a NATO.