Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany NATO vyzvali Rusko, aby si zvolilo cestu diplomacie

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď (horný rad tretí sprava) pózuje počas spoločného fotenia na stretnutí Severoatlantickej rady v rámci schôdzky ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli v stredu 16. februára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa spojencov kritizované kroky Ruska predstavujú vážnu hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť.

Brusel 16. februára (TASR) - Ministri obrany členských krajín NATO v stredu na svojom stretnutí v bruselskom sídli Severoatlantickej aliancie vyhlásili, že sú vážne znepokojení "veľmi rozsiahlym, nevyprovokovaným a neodôvodneným" hromadením ruskej armády v blízkosti hraníc s Ukrajinou a v Bielorusku.

Ministri v spoločnom vyhlásení dôrazne vyzvali Rusko, aby si zvolilo cestu diplomacie, okamžite zvrátilo svoje posilňovanie vojenskej prítomnosti a stiahlo svoje sily z Ukrajiny v súlade so svojimi medzinárodnými sľubmi a záväzkami.

"Aj naďalej sme odhodlaní presadzovať náš dvojaký prístup k Rusku: silné odstrašovanie a obrana v kombinácii s otvorenosťou dialógu," uvádza sa v schválenom dokumente.

Podľa spojencov kritizované kroky Ruska predstavujú vážnu hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť. Aj v dôsledku tohto stavu a na zabezpečenie obrany všetkých členov NATO budú vo východnej časti Aliancie rozmiestnené ďalšie pozemné sily a nasadené ďalšie námorné a vzdušné prostriedky.

"Naše opatrenia sú a zostanú preventívne, primerané a neeskalačné. Sme pripravení ďalej posilniť našu obrannú a odstrašujúcu pozíciu, aby sme mohli reagovať na všetky nepredvídané udalosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.
Slovenský minister obrany Jaroslav Naď (tretí sprava) na stretnutí Severoatlantickej rady v rámci schôdzky ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli v stredu 16. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Dokument zdôraznil odhodlanie spojencov dodržiavať základné princípy, na ktorých je založená európska bezpečnosť, vrátane toho, že každá krajina má právo zvoliť si vlastné bezpečnostné opatrenia.

Ministri obrany opätovne potvrdili podporu územnej celistvosti a suverenite Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a zdôraznili, že každá ďalšia ruská agresia proti Ukrajine bude mať "obrovské následky" a "vysokú cenu".

V schválenom dokumente sa uvádza, že NATO a spojenci pokračujú v diplomacii a dialógu s Ruskom o otázkach euroatlantickej bezpečnosti a podporujú všetky diplomatické snahy a rokovania v takzvanom normandskom formáte pre implementáciu minských dohôd.

"Predložili sme Rusku zásadné návrhy na zvýšenie bezpečnosti všetkých krajín v euroatlantickom regióne a čakáme na odpoveď. Opakovane sme ponúkali a naďalej ponúkame ďalší dialóg prostredníctvom Rady NATO-Rusko a dôrazne vyzývame Rusko, aby si zvolilo diplomaciu a deeskaláciu," uvádza sa vo vyhlásení.