Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany Ruska a USA budú rokovať; Rusko odmietlo účasť na OBSE

Na archívnej snímke z 21. júla 2021 americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Naposledy spolu ministri obrany USA a Ruska rokovali 12. februára. Podľa ruského rezortu obrany vtedy hovorili o "bezpečnostných otázkach", ktoré sú predmetom "spoločného záujmu".

Moskva/Viedeň 18. februára (TASR) - Ministri obrany Ruska a USA, Sergej Šojgu a Lloyd Austin, absolvujú v piatok telefonické rokovanie. Uskutoční sa na základe iniciatívy americkej strany, informovalo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax.

Bližšie podrobnosti vrátane tém rozhovoru ministerstvo neuviedlo.

Naposledy spolu ministri obrany USA a Ruska rokovali 12. februára. Podľa ruského rezortu obrany vtedy hovorili o "bezpečnostných otázkach", ktoré sú predmetom "spoločného záujmu". Pentagón vtedy informoval, že ministri diskutovali o posilňovaní ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti Ukrajiny a na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

V piatok sa na žiadosť Ukrajiny vo Viedni uskutoční mimoriadne zasadnutie OBSE venované vojenským aktivitám Ruska v blízkosti hraníc Ukrajiny. Prostredníctvom sociálnej siete Twitter to oznámilo poľské predsedníctvo OBSE.

Na archívnej snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu.
Foto: TASR/AP


O zvolanie tohto zasadnutia požiadala Ukrajina na základe Viedenského dokumentu - medzinárodnej dohody účastníckych štátov OBSE z roku 2011, ktorá je určená na implementáciu opatrení na posilnenie dôvery a bezpečnosti v regióne.

Vedúci ruskej delegácie pri OBSE vo Viedni Konstantin Gavrilov už v komentároch pre ruské médiá uviedol, že Rusko sa na tomto stretnutí nezúčastní.