Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ministri pre vnútorné záležitosti EÚ diskutovali o Schengene

Roman Mikulec, archívne foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Revízia Schengenského hraničného kódexu by mala byť hotová do konca roka a mala by reflektovať poučenia z pandémie choroby COVID-19.

Ľubľana 16. júla (TASR) – Slovenský minister vnútra Roman Mikulec sa vo štvrtok zúčastnil na neformálnom stretnutí ministrov pre vnútorné záležitosti Európskej únie. Zástupcovia rezortov vnútra jednotlivých členských krajín diskutovali v Slovinsku o viacerých aktuálnych témach. Veľkú časť rozhovorov venovali súčasnosti a budúcnosti schengenského priestoru. TASR o tom informoval Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Schengen je podľa ministrov od migračnej krízy z roku 2015 pod neustálym tlakom a čelí stále novým výzvam. Len pred niekoľkými týždňami predložila Európska komisia schengenskú stratégiu. Jej súčasťou je aj legislatívny návrh revízie hodnotiaceho mechanizmu, ktorého cieľom je včasná identifikácia a odstraňovanie nedostatkov pri implementácii schengenských pravidiel.

„Minulý rok nám ukázal, že doterajšie snahy o tvorbu bezpečného priestoru, v ktorom si užívame slobodu pohybu a pobytu, sa rozšírili o ďalšiu úlohu, ktorou bude vytvorenie bezpečného, slobodného a zdravého schengenského priestoru,“ povedal minister Mikulec.

Revízia Schengenského hraničného kódexu by mala byť hotová do konca roka a mala by reflektovať poučenia z pandémie choroby COVID-19. Predpokladá zavedenie núdzového plánovania v prípade závažnej hrozby za použitia záruk, aby potenciálne zavedené kontroly na vnútorných hraniciach ostali proporcionálne a boli najmä opatrením poslednej inštancie.