Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ministri: Putin chce poprieť Ukrajinu ako zvrchovaný štát

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (vľavo) víta francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yvesa Le Driana na spoločnom stretnutí v Berlíne 23. februára 2022. Foto: TASR/AP

Baerbocková obvinila Putina, že v rozhovoroch so západnými lídrami z posledných dní klamal o svojich zámeroch na Ukrajine.

Berlín 23. februára (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v stredu vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin už neuznáva nezávislosť Ukrajiny podľa medzinárodného práva.

"Prezident Putin vo svojom prejave (v pondelok) vyjadril postoj, ktorým poprel Ukrajinu ako zvrchovaný štát," povedal Le Drian novinárom v Berlíne po rozhovoroch so svojou nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou, píše tlačová agentúra AFP.

Le Drian dodal, že Putinovo rozhodnutie uznať dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za samostatné štáty má pachuť "revizionizmu" a je to pokus o "prepisovanie dejín".
Na snímke z 23. februára 2022 francúzsky minister zahraničných vecí Jeana-Yves Le Drian.
Foto: TASR/AP

"Vo všeobecnosti nedodržiava svoje sľuby, ani dané verejne, ani súkromne, či už prezidentovi (Emmanuelovi) Macronovi alebo kancelárovi (Olafovi) Scholzovi," povedal o Putinovi Le Drian a spomenul francúzskeho aj nemeckého lídra.

"Kedy alebo ako by sme mohli veriť tomu, čo prezident Putin hovorí? Neviem, či na to vie niekto odpovedať," dodal.

Na otázku o pravdepodobnosti celkovej invázie Ruska na Ukrajinu Le Drian odpovedal, že so "140.000 (ruskými) vojakmi" zhromaždenými na ukrajinských hraniciach "je možné všetko, aj to najhoršie".

Baerbocková obvinila Putina, že v rozhovoroch so západnými lídrami z posledných dní klamal o svojich zámeroch na Ukrajine.
Na snímke zľava nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (vľavo) a v pozadí francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian na spoločnom stretnutí v Berlíne 23. februára 2022.
Foto: TASR/AP

"Keď človek urobí opak toho, čo povedal pred týždňom, tak nehovoril pravdu, alebo jednoduchou nemčinou: klamal," povedala šéfka nemeckej diplomacie novinárom.

"Ruský prezident je ten, kto sa rozhodol úplne porušiť medzinárodné právo, pošliapať medzinárodné právo a prispieť k tomu, že teraz sa už nerozprávame o spoločnom mieri v Európe, ale o tom, ako sa môžeme ešte stále vyhýbať vojne," dodala Baerbocková.

Vyhlásila, že Západ je "pripravený na všetky scenáre" vrátane celkovej invázie Ruska na Ukrajinu. Doplnila, že s európskymi partnermi sú už dohodnuté sankcie, ktoré "môžu byť kedykoľvek rozšírené".