Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Minister M. Lajčák spolu s partnermi z V4 navštívil Ukrajinu

Ministri zahraničných vecí V4 zľava slovenský Miroslav Lajčák, český Lubomír Zaorálek, maďarský János Martonyi a námestníčka poľského ministra zahraničných vecí Katarzyna Pelczynská-Naleczová stoja pri pamätníku pre ľudí, ktorí zahynuli počas zrážok s políciou na Námestí Nezávislosti v Kyjeve 28. februára 2014. FOTO TASR/MTI

Ministri apelovali na nevyhnutnosť ďalšieho demokratického vývoja na Ukrajine a vyjadrili plnú podporu územnej celistvosti krajiny.

Doneck/Kyjev 28. februára (TASR) - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes absolvoval sériu rokovaní na Ukrajine, kde bol spoločne s ministrom zahraničných vecí Českej republiky Lubomírom Zaorálkom, ministrom zahraničných vecí Maďarska Jánosom Mártonyim a so štátnou podtajomníčkou Ministerstva zahraničných vecí Poľskej republiky Katarzynou Pełczyńskou-Nalęcz.

Partneri sa v Kyjeve stretli s premiérom Arsenijom Jaceňukom, s predsedom strany UDAR Vitalijom Kličkom, s úradujúcim ministrom zahraničných vecí Andrijom Deščycom, ako aj s predsedom frakcie Strany regiónov v ukrajinskom parlamente Oleksandrom Jefremovom. Misia predstaviteľov Vyšehradskej štvorky sa konala za súčinnosti a podpory vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej.
Na Krym ministri nepôjdu, podľa Lajčáka na to nemajú mandát
Pôvodne chcel český šéf diplomacie Lubomír Zaorálek zamieriť na Krym, kde je momentálne vyhrotená situácia. Jeho kolegovia Miroslav Lajčák a János Martonyi trvali na pôvodnom pláne cesty.

Na vyriešenie krízy na Kryme je podľa Lajčáka potrebná vyjednávacia alebo zmierovacia misia, na ktorú ministri V4 nemajú žiadny mandát. "Nemyslím si, že by sme do toho mali bezhlavo ísť bez toho, aby sme o to boli explicitne požiadaní. Neprišli sme sem robiť mierových sprostredkovateľov, lebo nás o to nikto nežiadal a nemali by sme v tomto robiť dobrovoľníkov pokiaľ sme o to neboli požiadaní," povedal Lajčák novinárom.


Ministri na stretnutiach apelovali na nevyhnutnosť ďalšieho demokratického vývoja na Ukrajine a vyjadrili plnú podporu územnej celistvosti Ukrajiny. Zdôraznili, že jedine dialóg medzi všetkými aktérmi politického života povedie k upokojeniu a stabilizácii situácie. Zabezpečenie slobodných a férových prezidentských a parlamentných volieb rešpektujúcich vôľu občanov je jedným z kľúčových predpokladov pre legitímny a demokratický vývoj v krajine.

Ministri krajín V4 navštívili v Kyjeve ulicu Instytutska na Majdane, kde v uplynulých dňoch zahynuli desiatky demonštrantov ako aj príslušníkov poriadkových síl, a položili tam na znak piety a úcty smútočné kytice.

Ministri rokovali aj vo východoukrajinskom meste Doneck s tamojším gubernátorom Andrijom Šišackým a s primátorom mesta Oleksandom Lukjančenkom. Šéfovia diplomacií apelovali na ukrajinských partnerov, aby nedopustili prípadné opätovné snahy o silové riešenie situácie na Ukrajine. Zdôraznili, že práve v rôznorodosti, mnohokultúrnosti a multikonfesionalite spočíva sila Ukrajiny. M. Lajčák sa spolu s partnermi stretol aj s významným ukrajinským podnikateľom a poslancom ukrajinského parlamentu za Stranu regiónov Rinatom Achmetovom. Ministri ocenili, že R. Achmetov vyzýval počas demonštrácií k zdržaniu sa násilia a zabráneniu krviprelievania.