Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Ministri vnútra prijali smernicu EÚ o dočasnej ochrane Ukrajincov

Európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí utečenci budú môcť požiadať o štatút ochrany v ktoromkoľvek členskom štáte 27-člennej Únie.

Brusel 3. marca (TASR) - Ministri vnútra členských štátov Európskej únie sa vo štvrtok popoludní v Bruseli dohodli na prijatí smernice EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Správu na svojom účte na Twitteri potvrdila eurokomisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Ministri tak prijali stredajší návrh Európskej komisie o aktivácii smernice EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov, ktorá sa vzťahuje na utečencov z Ukrajiny. V praxi to znamená, že utečenci dostanú povolenie na pobyt, budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti.

"Toto historické rozhodnutie znamená, že Európska únia má možnosť poskytnúť dočasnú ochranu pre ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine," vysvetlila Johanssonová. Smernica prijatá v roku 2001 doteraz nebola nikdy aktivovaná.

Ukrajinskí utečenci budú môcť požiadať o štatút ochrany v ktoromkoľvek členskom štáte 27-člennej Únie. Cieľom je vyhnúť sa preťaženiu systémov členských štátov hraničiacich z Ukrajinou, ktoré čelia najväčšiemu náporu utečencov. Najviac je tomu vystavené Poľsko.