Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ministri zahraničia krajín EÚ sa mimoriadne zídu v reakcii na Putina

Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru k národu v Moskve v stredu 21. septembra 2022. Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore k národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Foto: TASR - AP

Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch oblastiach na Ukrajine o ich pričlenení sa k Rusku.

New York 21. septembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie sa v stredu mimoriadne zídu v New Yorku, aby prerokovali situáciu po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo svojej krajine čiastočnú mobilizáciu a nasadenie vojenských záloh na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje.

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa nachádzajú v New Yorku na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN.

Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch oblastiach na Ukrajine o ich pričlenení sa k Rusku. Minister obrany Sergej Šojgu spresnil, že v Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov. Putin taktiež avizoval, že Rusko — ktoré je jadrovou veľmocou — je na ochranu svojho územia odhodlané použiť "všetky dostupné prostriedky".

Prečítajte si aj: Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu


Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Kremeľ tieto snahy separatistov podporuje.