Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ministri zahraničných vecí EÚ sa dohodli na sankciách voči Bielorusku

Šéfovia diplomacií EÚ pózujú na spoločnej fotografii počas záverečného dňa neformálneho rokovania šéfov diplomacií EÚ v Berlíne v piatok 28. augusta 2020. Zadný rad tretí zľava šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie sa na piatkovom neformálnom stretnutí v Berlíne dohodli, že uvalia sankcie voči 20 vysokopostaveným bieloruským predstaviteľom podozrivým z účasti na falšovaní volebných výsledkov a zo zákrokov proti demonštrantom. Foto: TASR/DPA

Ak nedôjde k zmene prezidentovho správania, tak podľa Korčoka bude sankčný zoznam naďalej a priebežne rozširovaný.

Brusel/Berlín 28. augusta (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie sa na piatkovom neformálnom stretnutí v Berlíne dohodli, že uvalia sankcie voči 20 vysokopostaveným bieloruským predstaviteľom podozrivým z účasti na falšovaní volebných výsledkov a zo zákrokov proti demonštrantom. Informovala o tom agentúra AP.

"Máme všeobecnú dohodu o tom, ako bude zoznam štruktúrovaný a kto bude viac-menej na zozname," uviedol pre novinárov šéf českej diplomacie Tomáš Petříček.

Šéfovia diplomacií EÚ pózujú na spoločnej fotografii počas záverečného dňa neformálneho rokovania šéfov diplomacií EÚ v Berlíne v piatok 28. augusta 2020. Zadný rad vľavo šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie sa na piatkovom neformálnom stretnutí v Berlíne dohodli, že uvalia sankcie voči 20 vysokopostaveným bieloruským predstaviteľom podozrivým z účasti na falšovaní volebných výsledkov a zo zákrokov proti demonštrantom.
Foto: TASR/DPA


Formálna stránka spojená s právnym dokončením zoznamu však nebude ukončená minimálne ďalší týždeň.

Na otázku, či aj bieloruský prezident Alexandr Lukašenko bude predmetom zákazu cestovania a zmrazenia aktív, Petříček podľa AP povedal: "Lukašenko by mal byť na zozname. Otázkou je, či v prvej alebo v neskoršej fáze, ak nedôjde k pokroku."

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas počas záverečného dňa neformálneho rokovania šéfov diplomacií EÚ v Berlíne v piatok 28. augusta 2020. V pozadí vľavo šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie sa na piatkovom neformálnom stretnutí v Berlíne dohodli, že uvalia sankcie voči 20 vysokopostaveným bieloruským predstaviteľom podozrivým z účasti na falšovaní volebných výsledkov a zo zákrokov proti demonštrantom.
Foto: TASR/DPA


Celonárodné protesty v Bielorusku sa začali bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie po sebe. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,1 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli.


EÚ pracuje na zostavení sankčného zoznamu voči Bielorusku, potvrdil Korčok



Berlín/Bratislava 28. augusta (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v piatok potvrdil, že orgány a inštitúcie Európskej únie v tejto chvíli pracujú na zostavení konkrétneho zoznamu osôb, na ktoré sa budú vzťahovať pripravované sankcie voči Bielorusku.

Zdôraznil, že ide o selektívne a individuálne sankcie voči tým, ktorí sú zodpovední za manipuláciu prezidentských volieb a za násilie páchané proti demonštrantom.

Členské štáty EÚ sa takisto dohodli, aký charakter budú mať tieto sankcie aj z hľadiska počtu osôb, ktoré budú na zoznam zaradené.

"Nazval by som to, že budú mať eskalačný charakter, to znamená, že je to akýsi úvodný zoznam, ktorý by mal dať jasný signál prezidentovi (Alexandrovi) Lukašenkovi, že stále dostáva priestor na zmenu svojho správania," povedal Korčok na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Berlíne.

Ak nedôjde k zmene prezidentovho správania, tak podľa Korčoka bude "tento sankčný zoznam naďalej a priebežne rozširovaný".

Zhoda medzi členskými štátmi je podľa jeho slov aj v tom, že Lukašenko sa rozhodol pre násilné potláčanie akýchkoľvek protestov alebo vyjadrenie názorov.

"Vidíme, že de facto odmieta uznať realitu - to jest požiadavku vlastných občanov, ktorí odmietajú uznať zmanipulované prezidentské voľby. Jeho odpoveďou sú, bohužiaľ, represálie," priblížil šéf slovenskej diplomacie obsah rokovania.

Zároveň konštatoval, že bieloruská strana odmieta akúkoľvek úlohu a zapojenie medzinárodnej Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá je podľa Korčoka práve na takúto situáciu určená.

"Bielorusko je súčasťou OBSE, a preto sa aj ja takisto snažím nadviazať kontakt s bieloruskou stranou a získať jej súhlas, aby som mohol začať dialóg s občianskou spoločnosťou. Cieľom tohto dialógu nie je rozhodovať o tom, kto bude prezident, ale zastaviť násilie a začať nejaký proces, ktorý bude viesť k politickému riešeniu," dodal šéf slovenskej diplomacie.