Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Ministri zahraničia EÚ sú za posilnenie spolupráce v Stredomorí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Diplomati sa zhodli na tom, že spolupráca medzi EÚ a krajinami južného susedstva môže pomôcť pri riešení výziev v oblasti klímy a životného prostredia, ako aj digitálnej transformácie.

Brusel 19. apríla (TASR) - Európska únia je odhodlaná obnoviť a posilniť strategické partnerstvo so svojimi južnými susedmi s cieľom riešiť spoločné výzvy v Stredomorí, využívať spoločné príležitosti a uvoľniť ekonomický potenciál tohto regiónu v prospech jeho obyvateľov. Uvádza sa v spoločnom vyhlásení diplomatov EÚ zverejnenom po skončení pondelňajšieho virtuálneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci.

Ministri zahraničných vecí schválili závery, v ktorých sa uvádza, že "podpora udržateľného a dlhodobého sociálno-ekonomického zotavenia a vytvárania pracovných miest v južnom susedstve je kľúčovou spoločnou prioritou a základným kameňom novej stredomorskej agendy".

Diplomati sa zhodli na tom, že spolupráca medzi EÚ a krajinami južného susedstva môže pomôcť pri riešení výziev v oblasti klímy a životného prostredia, ako aj digitálnej transformácie a vytvárať príležitosti pre trvalo udržateľný rozvoj.

EÚ je ochotná využiť na tento zámer všetky svoje dostupné nástroje i fondy a na dosiahnutie tohto cieľa bude spolupracovať s medzinárodnými finančnými inštitúciami. Osobitnú pozornosť chce pri tom venovať ľudskému rozmeru a príležitostiam pre mladých ľudí.

Ministri zároveň odkázali, že za nevyhnutné pre dlhodobú stabilitu, bezpečnosť a trvalo udržateľný rozvoj tohto regiónu považujú dobrú správu vecí verejných, podporu a ochranu ľudských práv a základných slobôd a dodržiavanie zásad právneho štátu.

EÚ okrem toho obnoví svoje úsilie v oblasti predchádzania konfliktov a ich riešenia, ako aj spoluprácu v oblasti bezpečnosti, migrácie a odolnosti zdravotníckych systémov. V praktickej rovine má tomu napomôcť silnejší politický dialóg zameraný na stredomorskú oblasť v podobe výročných stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ a partnerov z krajín južného susedstva.