Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ministri zahraničných vecí NATO mimoriadne rokovali o Rusku i Ukrajine

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg gestikuluje počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bruseli v piatok 7. januára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa niektorých členských krajín sa má pozornosť aj naďalej zameriavať na to, aby sa Rusko stiahlo z Ukrajiny. Požiadavky Moskvy by podľa týchto krajín mali byť odmietnuté.

Brusel 7. januára (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO hovorili v piatok o spolupráci v otázkach zhromažďovania ruských vojakov v okolí hranice s Ukrajinou a bezpečnostných požiadaviek Moskvy.

Ministri sa na mimoriadne rokovanie pripojili prostredníctvom videokonferencie. Zasadnutiu predsedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Diplomati členských krajín NATO v piatok uviedli, že medzi európskymi spojencami stále existujú kľúčové rozdiely v tom, aký postoj by mala Aliancia zaujať na rokovaniach medzi NATO a Ruskom, ktoré sú na pláne v stredu 12. januára. Ide o prvé takéto stretnutie od júla 2019, pripomína agentúra AFP.

Podľa niektorých členských krajín sa má pozornosť aj naďalej zameriavať na to, aby sa Rusko stiahlo z Ukrajiny. Požiadavky Moskvy by podľa týchto krajín mali byť odmietnuté.

Ďalšie členské krajiny uvádzajú, že toto stretnutie by mohlo naštartovať proces rokovaní.

"Rusko ponúka dialóg a my sa toho nesmieme obávať, aj napriek tomu, že návrhy Ruska pre nás nie sú vždy prijateľné," povedal vo štvrtok zdroj z prostredia francúzskej vlády. O niektorých bodoch je podľa predstaviteľa s Ruskom možné viesť rozhovory – napríklad v oblasti bezpečnosti a stability.

V pondelok 10. januára sa majú v Ženeve uskutočniť rokovania medzi administratívou prezidenta USA Joea Bidena a Kremľom.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok povedala, že do americko-ruských rokovaní o riešení krízy okolo Ukrajiny sa musí zapojiť aj Európska únia.

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Foto: TASR/AP


Rusko v decembri minulého roka Spojeným štátom a ich spojencom predložilo návrhy dvoch dohôd. Žiada v nich, aby sa Ukrajina v budúcnosti nestala členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, a takisto stiahnutie vojakov NATO z blízkosti ruských hraníc.

Západ tieto požiadavky odmieta a Moskve v prípade útoku na Ukrajinu pohrozil prísnymi sankciami.