Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ministri zahraničných vecí Ruska a Turecka budú rokovať o konfliktoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na programe ministrov sú konflikty na Ukrajine, v Sýrii, Líbyi a na Kaukaze.

Moskva 30. augusta (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho turecký rezortný kolega Hakan Fidan budú vo štvrtok v Moskve rokovať o príprave stretnutia prezidentov oboch krajín. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Na programe ministrov sú aj konflikty na Ukrajine, v Sýrii, Líbyi a na Kaukaze. Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sa budú zaoberať tiež spoluprácou v oblasti energetiky.

O Fidanovej ceste informovalo aj turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa má čoskoro v Rusku stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, potvrdil v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Oficiálne oznámenie bude podľa neho zverejnené onedlho.

Podľa správ médií by sa obaja lídri mohli stretnúť 4. septembra v čiernomorskom letovisku Soči. Očakáva sa, že Putin a Erdogan budú diskutovať o tzv. čiernomorskej obilnej dohode, ktorej platnosť Putin pozastavil v júli.

Ukrajina je jedným z najväčších svetových vývozcov obilia a jej dodávky sú dôležité pre stabilitu trhových cien a boj proti hladu v niektorých najchudobnejších krajinách sveta.

Minulý rok bola za sprostredkovania Turecka a OSN dosiahnutá dohoda o uľahčení vývozu obilia z Ukrajiny po tom, ako Rusko zablokovalo jej prístavy.

Putin sa však sťažoval, že západné sankcie bránia ruskému vývozu dostať sa na svetové trhy.