Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ministri zahraničných vecí V4 budú v Prahe rokovať o vojne na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Česká a poľská vláda majú v porovnaní s vládami SR a Maďarska rozdielny pohľad na niektoré zahraničnopolitické témy, najmä na vojnu na Ukrajine a spôsob pomoci Kyjevu.

Praha 14. marca (TASR) - Budúci týždeň (21. marca) sa v Prahe stretnú ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky (V4), potvrdil vo štvrtok český rezort diplomacie. Rokovať budú o ruskej agresii na Ukrajine či o situácii na Blízkom východe, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský privíta v Černínskom paláci rezortných partnerov zo SR, Poľska a Maďarska – Juraja Blanára, Radoslawa Sikorského a Pétera Szijjártóa. Stretnutie sa uskutoční v rámci českého predsedníctva v tejto regionálnej skupine, ktoré trvá od júla minulého roka.

"Ministri povedú otvorenú diskusiu o aktuálnych zahraničnopolitických témach, ako sú vojenská agresia Ruska proti Ukrajine, aktuálna situácia na Blízkom východe či rozširovanie Európskej únie. Budú tiež diskutovať o prínosnej úlohe Medzinárodného vyšehradského fondu," priblížilo témy rokovania české ministerstvo zahraničných vecí.

Okrem toho by šéf maďarskej diplomacie mal ostatných ministrov informovať o prípravách maďarského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začne v júli tohto roka.

Schôdzku ministrov avizoval Lipavský minulý týždeň na tlačovej konferencii, na ktorej spolu s českým premiérom Petrom Fialom oznámili, že Česko odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie a naplánované spoločné rokovanie oboch vlád v Česku sa neuskutoční. Lipavský uviedol stretnutie šéfov diplomacie krajín V4 ako príklad toho, že spolupráca medzi ČR a SR na ostatných úrovniach bude pokračovať.

Česká a poľská vláda majú v porovnaní s vládami SR a Maďarska rozdielny pohľad na niektoré zahraničnopolitické témy, najmä na vojnu na Ukrajine a spôsob pomoci Kyjevu. Fiala aj Lipavský tiež kritizovali stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.